Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oude Kamer debatteert nog twee keer ná de verkiezingen

Oude Kamer debatteert nog twee keer ná de verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen de landelijke verkiezingen lopen dit jaar anders vanwege het coronavirus, maar ook de periode vlak daarna. Zo zal de 'oude' Tweede Kamer ná de verkiezingen nog twee debatten voeren met het demissionaire kabinet. Die gaan over de coronacrisis, naar aanleiding van de persconferentie van 23 maart, en over de Europese top, die eind die week plaatsvindt. Dat de oude Kamer zich nog buigt over zaken terwijl er al een nieuw parlement is gekozen, is niet gebruikelijk en uiterst toevallig, zegt een woordvoerster.

Voorheen was de installatie van de nieuwe Kamer binnen acht dagen na de verkiezingen maar een nieuwe wet maakt een langere termijn mogelijk. Op maandag 30 maart nemen de oude parlementariërs pas afscheid, bijna twee weken na de verkiezingen. De oude Kamer zal die dag nog wel de toelating van de nieuwe Tweede Kamerleden bekrachtigen op voorstel van de commissie voor de Geloofsbrieven. De dag erna, op de laatste dag van de maand, treedt de nieuwe Kamer echt aan.

Waarschijnlijk zal komende donderdag, de dag na de verkiezingen, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib de lijsttrekkers van de in de Kamer gekozen partijen uitnodigen voor overleg. Partijen mogen ook iemand anders sturen, zoals de 'oude' fractievoorzitter. Zij zullen een verkenner bespreken en aanstellen. Door de langere periode tot aan de beëdiging van de 150 parlementariërs, zal de verkenner dit keer meer tijd hebben dan voorheen.

Verkenner

De partij die het grootst is geworden, draagt iemand voor deze taak aan. In 2017 was dit VVD'er Edith Schippers, toen demissionair minister van Volksgezondheid en vertrouweling van premier Mark Rutte. Alle partijen gaan langs bij de verkenner en geven aan naar welke coalitie moet worden gekeken.

Voorheen lag het initiatief bij het staatshoofd. Destijds koningin Beatrix ontving op het paleis om beurten de lijsttrekkers, voor het laatst in 2010. Het eerste, omstreden VVD-CDA-kabinet van Mark Rutte trad daarna aan, met gedoogsteun van de PVV.

Koning Willem-Alexander

De Kamer nam het initiatief voor de verkenning over in 2012. Het is de derde keer dat het op de nieuwe manier gaat. De in 2013 aangetreden koning Willem-Alexander wordt wel op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

De nieuw aangetreden Tweede Kamer zal begin april in een eerste debat over de verkiezingsuitslag praten en het verslag van de verkenner bespreken. De verkenner doet in zijn of haar verslag ook een voorstel over welke coalitie moet worden onderzocht. Dan wordt naar verwachting ook meteen gesproken over de aanstelling van een of meer mogelijke informateurs.

Een informateur gaat inhoudelijk aan de slag met de vorming van een nieuwe coalitie. Daaraan zijn geen termijnen verbonden. Die van 2017 was de langste kabinetsformatie ooit in de Nederlandse geschiedenis. Als alles rond is, zal een formateur een kabinet smeden. Dat is in de regel de nieuwe premier.

Meer uit Politiek

Jetten (D66): bizar dat Markuszower überhaupt is voorgedragen

DEN HAAG (ANP) - Wat D66-leider Rob Jetten betreft is het "bizar dat deze man überhaupt is voorgedragen". Dat zegt de partijleider over de ingetrokken kandidatuur van Gidi Markuszower als migratieminister en vicepremier namens de PVV in het nieuwe kabinet. Dat gebeurde na onderzoek van de veiligheidsdiensten, maar ook op basis van zijn uitlatingen als parlementariër had de PVV'er nooit kans mogen maken, vindt Jetten.

6 minuten geleden
Yeşilgöz: ook zorgen om 'niet onomstreden' PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft ook twijfels bij de nieuwe kandidaat-minister Marjolein Faber die de PVV naar voren heeft geschoven. Faber is "niet onomstreden", aldus Yeşilgöz. Die zorgen heeft ze bij partijleider Geert Wilders en de formateur neergelegd zegt ze vrijdag voor de ministerraad.

8 minuten geleden
Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

12 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

13 uur geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

14 uur geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

14 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

15 uur geleden