Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-wethouder en ex-minister Asscher (PvdA) verkenner Amsterdam

Oud-wethouder en ex-minister Asscher (PvdA) verkenner Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig PvdA-leider, oud-vicepremier en ex-wethouder in Amsterdam Lodewijk Asscher gaat vanaf maandag in de hoofdstad kijken welke partijen samen een coalitie kunnen vormen. Hij is aangesteld als verkenner. PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman heeft Asscher gevraagd.

In de hoofdstad zijn donderdagavond 95 procent van de stemmen geteld. De PvdA staat op 9 zetels, 1 meer dan de nummer twee GroenLinks, die nu op 8 uitkomt. In Amsterdam zijn 45 zetels in de gemeenteraad.

De PvdA laat donderdag weten nu het initiatief in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie te nemen. Moorman vindt Asscher de "ideale persoon" om die eerste verkenning te doen. Ze stelt in een persbericht dat hij de stad en de Amsterdamse politiek goed kent en dat hij veel bestuurlijke ervaring heeft. Volgens het bericht gaat hij begin volgende week met de burgemeester en met alle twaalf fracties praten. Voor volgende week donderdag zal hij daarover verslag uitbrengen, zo is het streven.

Asscher was van 2006-2012 wethouder in de hoofdstad. Hij was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Begin vorig jaar vertrok hij als lijsttrekker van de PvdA wegens zijn rol in de toeslagenaffaire.

Twitter

Op Twitter noemt hij zichzelf "kwartiermaker, aanjager, verkenner". Juist deze week werd bekend dat hij aan de slag gaat als adviseur bij het Amsterdamse adviesbureau Van de Bunt Adviseurs. Dat bedrijf helpt organisaties onder meer op het gebied van strategie en management. Asscher zal zich bij het adviesbureau toeleggen op "complexe maatschappelijke vraagstukken" en hij wordt lid van de directie.

Asscher was al aan het werk als onafhankelijk deskundige en werd vorig jaar onder meer door de gemeente Heerlen aangetrokken om te helpen bij de aanpak van problemen en achterstanden in wijken.

Meer uit Binnenland

Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

5 minuten geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

2 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

2 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

4 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcaf├ę in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

6 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

8 uur geleden