Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-voorzitter ACP in beroep om groen licht rechter voor ontslag

Oud-voorzitter ACP in beroep om groen licht rechter voor ontslag

AMERSFOORT (ANP) - Oud-voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp tekent beroep aan tegen de uitspraak van de kantonrechter in Amersfoort eerder deze week. Zijn advocaat bevestigde vrijdag berichtgeving daarover van het AD. De kantonrechter oordeelde maandag dat Van de Kamp wegens grensoverschrijdend gedrag ontslagen mag worden. "De uitspraak is zo onbegrijpelijk dat in beroep gaan de enige keuze is", zegt advocaat Jan Versteegh vrijdag.

De uitspraak werd donderdag gepubliceerd. Volgens de kantonrechter heeft Van de Kamp zich "ernstig verwijtbaar gedragen". De oud-voorzitter legde half februari vorig jaar zijn werk neer na anonieme meldingen over vermeend grensoverschrijdend gedrag. In maart hervatte hij zijn werk als voorzitter van de ACP. Uit onderzoek zou toen niet zijn gebleken dat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Een maand later legde hij om gezondheidsredenen zijn voorzitterschap neer.

Tijdens een algemene ledenvergadering werd op basis van nieuwe informatie besloten hernieuwd onderzoek te doen door een extern bureau. Dat onderzoek wees volgens de bond onder meer uit dat Van de Kamp grensoverschrijdend en seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoonde.

WhatsApp-berichten

In het vonnis verwijst de rechter naar diverse WhatsApp-berichten tussen Van de Kamp en een ACP-medewerkster die over hem had geklaagd. Daarin vraagt Van de Kamp onder meer meerdere keren om knuffels, begint hij over wereldzoendag, zegt hij meerdere malen dat hij haar mist, vraagt hij haar om een rode jurk met pumps te dragen, noemt hij haar verschillende keren "schatje", zegt hij dat haar haar zo mooi lang is en dat ze alleen met zijn toestemming naar de kapper mag en stuurt hij haar emoticons van kusjes, hartjes en rozen.

De kantonrechter vindt die berichten "binnen een professionele organisatie" ongepast en ontoelaatbaar, zeker ook vanwege zijn functie als voorzitter. "Daarin diende hij juist voorbeeldgedrag te vertonen", aldus de kantonrechter. Ook hebben verschillende mensen aangegeven de stijl van leidinggeven van Van de Kamp als dominant en intimiderend te hebben ervaren.

De rechter noemt het gedrag van Van de Kamp zodanig verwijtbaar, dat dit ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt. De rechter heeft de arbeidsovereenkomst van Van de Kamp dan ook ontbonden en heeft ook geoordeeld dat hij geen vergoedingen, zoals een zogenoemde transitievergoeding, krijgt.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

1 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

3 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

5 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

5 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

5 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

6 uur geleden