Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-vertrouweling Sarkozy krijgt celstraf voor fraude

Oud-vertrouweling Sarkozy krijgt celstraf voor fraude

PARIJS (ANP/AFP) - De voormalige stafchef van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, Claude Guéant, is veroordeeld tot een jaar celstraf voor fraude, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij en vier andere oud-medewerkers en bevriende adviseurs van Sarkozy stonden voor de Franse rechter in een zaak rond vriendjespolitiek en fraude met overheidsgeld. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen en boetes, één verdachte is vrijgesproken.

De vijf werden in 2015 opgepakt omdat ze zich niet zouden hebben gehouden aan de aanbestedingsregels bij opdrachten voor opiniepeilingen tijdens het presidentschap van Sarkozy tussen 2007 en 2012. De 77-jarige Guéant, die later minister van Binnenlandse Zaken werd in de regering onder Sarkozy, zit al in de cel voor een ander misdrijf. Hij kondigde direct aan in beroep te gaan.

Sarkozy's voormalige kabinetschef Emmanuelle Mignon kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Adviseur Patrick Buisson werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 150.000 euro boete. Adviseur en voormalig opiniepeiler Pierre Giacometti kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf en 70.000 euro boete. Een derde vertrouweling, Julien Vaulpré, is vrijgesproken. Hun advocaten hadden vrijspraak bepleit.

Vriendjespolitiek

Het veroordeelde viertal misbruikte 7,5 miljoen euro aan publiek geld voor opiniepeilingen zonder de verplichte aanbestedingen. Opdrachten werden onderling verdeeld, wat de aanklagers vriendjespolitiek noemden.

Sarkozy weigerde om te getuigen in de zaak. Hij stond zelf niet terecht vanwege de immuniteit die hij destijds als president genoot. De 66-jarige politicus werd vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel voor illegale financiering van zijn overigens mislukte herverkiezingscampagne. Zeven maanden eerder bevond de rechtbank hem al schuldig aan corruptie. Hij heeft in beide gevallen beroep aangetekend.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

4 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

5 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

6 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

8 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

8 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

9 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

10 uur geleden