Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-Trump-adviseur Bannon schuldig aan minachting Congres

Oud-Trump-adviseur Bannon schuldig aan minachting Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - Steve Bannon, een voormalige medewerker van oud-president Donald Trump en een invloedrijk figuur ter rechterzijde in de VS, is vrijdag door een jury schuldig bevonden aan 'minachting van het Congres'. Bannon had geweigerd gehoor te geven aan een dagvaarding van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de aanval van 6 januari 2021 op het Capitool onderzoekt.

De jury achtte de 68-jarige Bannon schuldig aan twee overtredingen: het weigeren om te getuigen voor de Huis-commissie en het weigeren die commissie documenten te verstrekken. De strafmaat voor Bannon moet nog worden vastgesteld. Elke minachting van het Congres kan worden bestraft met een celstraf van dertig dagen tot een jaar, evenals een boete van 100 tot 100.000 dollar.

De laatste keer dat een gedaagde veroordeeld werd voor minachting van het Congres was in 1974. Destijds betrof het Gordon Liddy, een samenzweerder in het Watergate-schandaal dat leidde tot het opstappen van president Richard Nixon.

Hel

De commissie wilde Bannons getuigenis horen omdat deze op de dag voor de aanval minstens twee keer met Trump sprak en een planningsvergadering bijwoonde in een hotel in Washington. Later die dag zei hij in zijn podcast dat "morgen de hel losbreekt". Eerder deze maand, vlak voor het begin van zijn proces wegens minachting van het Congres, kondigde Bannon plots aan toch bereid zijn te getuigen in een openbare hoorzitting voor de commissie. Dat veranderde volgens de aanklagers echter niets aan het feit dat hij de wet al had overtreden.

De veroordeling van Bannon kan de positie van de commissie versterken bij het verkrijgen van getuigenissen en documenten van mensen rondom Trump. Vorig jaar vroeg Trump zijn medewerkers om niet samen te werken met de commissie, die volgens hem politiek gemotiveerd is. Behalve Bannon gaven ook Trump-getrouwen als Peter Navarro, Mark Meadows en Daniel Scavino gehoor aan Trumps verzoek. Navarro staat in november terecht om minachting van het Congres. Meadows en Scavino ontsprongen de dans doordat zij alsnog meewerkten met de commissie.

Bannon was een belangrijke adviseur van de presidentiële campagne van de Republikein Donald Trump in 2016 en diende vervolgens tot 2017 als zijn belangrijkste adviseur in het Witte Huis. Bannon speelt al decennia een belangrijke rol in uiterst rechtse media.

Meer uit Buitenland

Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

1 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

1 uur geleden
Polen wil bufferzone aan grens Belarus herstellen

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen wil weer een bufferzone van 200 meter instellen aan de grens met Belarus, zegt premier Donald Tusk. De afgelopen weken is het aantal migranten dat daar de grens probeert over te steken toegenomen en hebben zich meerdere gewelddadige incidenten voorgedaan.

1 uur geleden
Huiszoeking in Europees Parlement om Russische beïnvloeding

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten doorzoeken een kantoor in het Europees Parlement op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland. Het gaat om de werkplek van een medewerker die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij het verspreiden van Russische propaganda door nieuwsplatform Voice of Europe, schrijft de Belgische krant De Tijd. Het Europees Parlement bevestigt dat een kantoor is doorzocht.

1 uur geleden
'All eyes on Rafah'-foto miljoenen keren gedeeld op Instagram

RAFAH (ANP) - Op Instagram wordt massaal een afbeelding gedeeld met de tekst "All eyes on Rafah" (Alle ogen op Rafah). De foto over de stad in de Gazastrook is inmiddels door bijna 38 miljoen mensen op hun pagina geplaatst.

2 uur geleden
Noord-Korea stuurt ruim 200 ballonnen met afval naar Zuid-Korea

SEOUL (ANP) - Noord-Korea heeft meer dan tweehonderd ballonnen met afval naar Zuid-Korea gestuurd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de krijgsmacht. De ballonnen, die verspreid over een groot deel van het land zijn neergekomen, zaten vol met onder andere plastic flessen, batterijen en mest.

4 uur geleden
Verbod op TikTok op Nieuw-Caledonië opgeheven

NOUMÉA (ANP/RTR) - De inwoners van Nieuw-Caledonië mogen weer op TikTok. Het verbod op het platform is opgeheven nu ook de noodtoestand op de door rellen geteisterde eilandengroep is beëindigd.

4 uur geleden