Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-Trump-adviseur Bannon schuldig aan minachting Congres

Oud-Trump-adviseur Bannon schuldig aan minachting Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - Steve Bannon, een voormalige medewerker van oud-president Donald Trump en een invloedrijk figuur ter rechterzijde in de VS, is vrijdag door een jury schuldig bevonden aan 'minachting van het Congres'. Bannon had geweigerd gehoor te geven aan een dagvaarding van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de aanval van 6 januari 2021 op het Capitool onderzoekt.

De jury achtte de 68-jarige Bannon schuldig aan twee overtredingen: het weigeren om te getuigen voor de Huis-commissie en het weigeren die commissie documenten te verstrekken. De strafmaat voor Bannon moet nog worden vastgesteld. Elke minachting van het Congres kan worden bestraft met een celstraf van dertig dagen tot een jaar, evenals een boete van 100 tot 100.000 dollar.

De laatste keer dat een gedaagde veroordeeld werd voor minachting van het Congres was in 1974. Destijds betrof het Gordon Liddy, een samenzweerder in het Watergate-schandaal dat leidde tot het opstappen van president Richard Nixon.

Hel

De commissie wilde Bannons getuigenis horen omdat deze op de dag voor de aanval minstens twee keer met Trump sprak en een planningsvergadering bijwoonde in een hotel in Washington. Later die dag zei hij in zijn podcast dat "morgen de hel losbreekt". Eerder deze maand, vlak voor het begin van zijn proces wegens minachting van het Congres, kondigde Bannon plots aan toch bereid zijn te getuigen in een openbare hoorzitting voor de commissie. Dat veranderde volgens de aanklagers echter niets aan het feit dat hij de wet al had overtreden.

De veroordeling van Bannon kan de positie van de commissie versterken bij het verkrijgen van getuigenissen en documenten van mensen rondom Trump. Vorig jaar vroeg Trump zijn medewerkers om niet samen te werken met de commissie, die volgens hem politiek gemotiveerd is. Behalve Bannon gaven ook Trump-getrouwen als Peter Navarro, Mark Meadows en Daniel Scavino gehoor aan Trumps verzoek. Navarro staat in november terecht om minachting van het Congres. Meadows en Scavino ontsprongen de dans doordat zij alsnog meewerkten met de commissie.

Bannon was een belangrijke adviseur van de presidentiële campagne van de Republikein Donald Trump in 2016 en diende vervolgens tot 2017 als zijn belangrijkste adviseur in het Witte Huis. Bannon speelt al decennia een belangrijke rol in uiterst rechtse media.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

2 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

4 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

6 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

7 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

7 uur geleden
Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

13 uur geleden
Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

17 uur geleden