Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-topgeneraal Middendorp: IPCC-rapport ook militair van belang

Oud-topgeneraal Middendorp: IPCC-rapport ook militair van belang

DEN HAAG (ANP) - Het maandag verschenen rapport van het IPCC laat zien hoe belangrijk klimaatverandering is voor de krijgsmacht. Dat zegt voormalig topmilitair Tom Middendorp in een artikel op de website van het ministerie van Defensie. Hij voorziet gevolgen voor de veiligheidssituatie, de taken van militairen en de manier waarop ze hun werk doen.

Middendorp was tot vier jaar geleden de hoogste militair van Nederland, en is tegenwoordig onder meer voorzitter van een raad die adviseert over de gevolgen van klimaatverandering voor veiligheidskwesties. "We moeten indringend rekening houden met de consequenties van klimaatverandering", zegt de generaal buiten dienst. "Steeds meer militaire leiders zien de noodzaak in. Het is echt een thema dat door veel Defensies serieus wordt genomen."

Als gevolg van klimaatverandering zullen militairen vaker ingezet worden om te helpen bij rampenbestrijding in binnen- en buitenland, zegt Middendorp. Dit is de zogenoemde "derde hoofdtaak" van de krijgsmacht. "Dat betekent dat Defensie de derde hoofdtaak verder moet professionaliseren." Zo zouden er plannen voorbereid moeten worden voor hulpverlening na orkanen, waarbij ook samenwerking met andere landen wordt geregeld.

Onrust

Ook voor hun overige werk heeft klimaatverandering gevolgen. Militairen moeten toegerust worden om onder extremere weersomstandigheden hun werk te kunnen doen. Bovendien kunnen conflicten hoger oplopen, verwacht de generaal.

"Droogte leidt tot onrust. Stammen zien hun oogst verloren gaan en moeten op een andere manier hun boterham verdienen. Zij worden daardoor ontvankelijker voor criminelen en extremisten. Hoe minder perspectief deze mensen hebben, hoe groter de kans op spanning", aldus Middendorp op de Defensiewebsite.

Ook kunnen volgens hem spanningen ontstaan tussen Rusland en China vanwege grondstoffen rond de smeltende Noordpool. "De NAVO en de EU zullen zich dus meer moeten richten op de noordkant van het grondgebied."

Meer uit Binnenland

Kritiek Onderwijsinspectie op aanpak sociale veiligheid TU Delft

DEN HAAG/DELFT (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de TU Delft te weinig doet voor sociale veiligheid van zijn medewerkers. De zorg voor de werknemers "wordt verwaarloosd", en dat leidt tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeert de inspectie. De TU Delft is het niet eens met de kritiek en noemt het onderzoek van de inspectie ondeugdelijk.

25 minuten geleden
Hele week minder dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In totaal 1982 asielzoekers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarmee is het maximum van 2000 al een hele week niet overschreden.

59 minuten geleden
Nu al kans op tekenbeet door hoge temperaturen

WAGENINGEN (ANP) - Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen februarimaand, is de teek al uit winterrust gekomen. Op de website Tekenradar.nl zijn al tientallen meldingen van tekenbeten binnengekomen. Ook zijn er al meldingen van de ziekte van Lyme, die door besmette teken wordt overgebracht. Normaal is het bloedzuigertje in februari nog niet actief.

1 uur geleden
Sla gegevens niet zomaar op in VS, waarschuwt Van Huffelen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en overheden moeten goed nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf, waarschuwt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze reageert daarmee op een kritisch rapport van het Instituut Clingendael, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De onderzoekers maken zich zorgen over wetten die Amerikaanse bedrijven verplichten om gegevens over te dragen aan hun overheid als hierom wordt gevraagd, ook als die in een ander land zijn opgeslagen.

1 uur geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

2 uur geleden
CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

2 uur geleden
Schip dat vastzat onder Rotterdamse brug weer los

ROTTERDAM (ANP) - De schade aan de Willemsbrug in Rotterdam valt mee nadat vrijdagochtend een containerschip tegen de brug aanvoer en vast kwam te zitten. Niemand raakte gewond, meldt de veiligheidsregio.

2 uur geleden