Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-studenten zijn op schema met aflossen studieschuld

Oud-studenten zijn op schema met aflossen studieschuld

DEN HAAG (ANP) - Oud-studenten die in 2012 zijn begonnen met het aflossen van hun studieschuld, hebben daar nu ruim een derde van afbetaald. Daarmee liggen ze op schema. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Of de oud-studenten in staat blijven om de studieschuld met dit tempo af te lossen, hangt volgens het rapport af van de ontwikkeling van hun inkomen en de rente. Het CPB heeft in 2014 ingeschat hoe snel de voormalig studenten hun studieschuld af zouden lossen. Dat ze nu 36 procent hebben afbetaald, komt volgens de rekenmeesters 'vrijwel overeen' met de toen uitgesproken verwachtingen. Ook de studenten die tussen 2013 en 2018 zijn begonnen met aflossen, liggen op schema.

Aflossers met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de zogeheten draagkrachtregeling. Daardoor hoeven zij minder of soms zelfs helemaal niets af te lossen per maand. De achterstand die ze hiermee oplopen, kunnen ze later weer inhalen als ze meer verdienen. Oud-studenten blijken steeds vaker een beroep te doen op deze regeling. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de drempel hiervoor in 2012 is verlaagd. Bovendien hoeven de oud-studenten vanaf 2017 geen aanvraag meer te doen voor de regeling, maar doen ze automatisch mee als ze er recht op hebben. Hierdoor nam vooral het aantal mbo'ers toe die minder hoefden af te lossen.

Aflossingsregeling

Dat meer oud-studenten van deze gunstige aflossingsregeling gebruikmaken, zorgt er ook voor dat ze minder zullen afbetalen bij economisch zwaar weer. De coronacrisis kan er volgens de onderzoekers bijvoorbeeld voor zorgen dat de oud-studenten minder gaan verdienen of dat de rente omhoog gaat, met als gevolg dat zij weer vaker aanspraak maken op de draagkrachtregeling.

Tussen 2012 en 2018 moesten 602.000 oud-studenten beginnen met het aflossen van hun studielening. Zij hadden een gezamenlijke schuld van 9,7 miljard euro.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

1 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

2 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

2 uur geleden
Van der Burg niet positief over meer werkruimte voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.

2 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

3 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

4 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

4 uur geleden