Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-schaatser Groeneveld blijft de laatste kampioen op natuurijs

Oud-schaatser Groeneveld blijft de laatste kampioen op natuurijs

HEERHUGOWAARD (ANP) - Oud-schaatser Christijn Groeneveld weet dat hij nog zeker een jaar langer als laatste winnaar van een NK op natuurijs in de boeken blijft staan. "Ik begon ook net te wennen aan die status", zegt Groeneveld lachend. Hij hoorde donderdag dat de overheid vanwege de coronaperikelen geen toestemming geeft voor een NK. "Voor mij is het leuk dat ik het voorlopig ook blijf. Hoe langer je die titel draagt, hoe bijzonderder het wordt."

De nu 36-jarige Groeneveld veroverde begin 2013 de Nederlandse marathontitel op het Veluwemeer. "Ik herinner me iedere meter van die wedstrijd nog. Na de winst van het NK besefte ik nog niet zo goed wat het betekende. De dag erna stond ik weer om 10 uur op het ijs voor een klassieker. Pas later kwam het besef."

Voor de schaatsers van de lange adem is het NK na de Elfstedentocht de belangrijkste wedstrijd. "Toen ik nog schaatste, hoopte ik ieder jaar op zo'n kampioenschap. Ik ben ook heel erg verwend geweest met vijf NK's achter elkaar. De laatste won ik. Toen had ik natuurlijk niet verwacht dat ik als laatste winnaar zo lang stand zou houden. Ik ben deze week heel vaak gebeld toen sprake was van de mogelijke komst van een nieuw NK. Dat geeft wel aan hoe bijzonder het is. Dit is de allergaafste wedstrijd om te rijden. Ik voelde zelf ook weer een beetje de kriebels door het natuurijs, hoewel het voor mij nu niet mogelijk is", aldus Groeneveld, die in 2014 bij een trainingsongeluk een ruggenwervel brak en een tijdje zijn benen niet meer kon bewegen. Hij moest opnieuw leren lopen. "Mijn hele leven is veranderd na die wedstrijd. Des te meer koester ik zulke successen."

De oud-schaatser voelt wel mee met de marathonschaatsers van nu, die zich zo hadden verheugd op natuurijswedstrijden na een weggegooid seizoen. "Ik weet hoe het voelt. In 2012 hadden we bijna een Elfstedentocht gehad, ik zat met de ploeg toen al klaar in een hotel. De teleurstelling dat het niet doorging, was toen helemaal groot. Voor de jongens van nu had zo'n NK alles goed kunnen maken. Hier hadden zoveel mensen naar gekeken, de publiciteit was zó groot geweest. En dat na een jaar waarin ze toch al geen marathons konden rijden."

Meer uit Sport

Handbalsters winnen ook tweede groepsduel op WK ruim van Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben ook de tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen ruim gewonnen. Oranje versloeg in het Deense Frederikshavn Congo met 40-20 en is daarmee al zeker van een plaats in de hoofdronde van het WK. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson met 20-9.

9 uur geleden
Schaatser Roest stelt teleur op 10 kilometer, Ghiotto wint

STAVANGER (ANP) - Schaatser Patrick Roest heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger genoegen moeten nemen met de achtste plaats op de 10 kilometer. De zege ging naar wereldkampioen Davide Ghiotto uit Italië. Die won in 13.02,71 voor Ted-Jan Bloemen uit Canada en Michele Malfatti uit Italië. Roest gaf ruim 21 seconden toe en finishte in 13.23,96.

11 uur geleden
Handbalsters op WK zonder Ten Holte en Van Vliet tegen Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De handbalsters spelen de tweede groepswedstrijd tegen Congo zonder keepster Yara ten Holte en Loïs van Vliet. Bondscoach Per Johansson heeft beide handbalsters op de tribune gezet voor de tweede groepswedstrijd.

12 uur geleden
Schaatsers ver van podium op 500 meter, Japanner Morishige wint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger ver van het podium gebleven op de 500 meter. Hein Otterspeer was de beste Nederlander. Hij werd met 35,12 tiende. De zege ging naar de Japanner Wataru Morishige. Die was met 34,65 nipt sneller dan de Chinees Tingyu Gao. Tatsuya Shinhama uit Japan pakte het brons.

13 uur geleden
Japanse Takagi klopt Rijpma-De Jong en Groenewoud op 1500 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Antoinette Rijpma-de Jong heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zilver gepakt op de 1500 meter. De 28-jarige wereldkampioene kwam tot een tijd van 1.56,95 waarmee ze alleen Miho Takagi voor zich moest dulden. De Japanse won in 1.55,87. Marijke Groenewoud pakte het brons.

13 uur geleden
Wielrenner Cimolai vindt met Movistar alsnog ploeg

MADRID (ANP) - De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft alsnog een ploeg gevonden om zijn profloopbaan voort te zetten. De Spaanse ploeg Movistar heeft hem binnengehaald om de Colombiaan Fernando Gaviria te assisteren in de sprint. Cimolai (34) kreeg bij het Franse Cofidis geen nieuw contract voor volgend jaar.

15 uur geleden
Judoka Van Dijke pakt goud op Grand Slam Tokio

TOKIO (ANP) - Judoka Sanne van Dijke heeft bij het Grand Slam van Tokio het goud gepakt in de klasse tot 70 kilogram. De 28-jarige Brabantse versloeg in de finale in de golden score de Japanse Shiho Tanaka.

19 uur geleden