Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-rechter noemt verwerpen zaak Flynn 'grof machtsmisbruik'

Oud-rechter noemt verwerpen zaak Flynn 'grof machtsmisbruik'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Oud-rechter John Gleeson noemt het "grof machtsmisbruik" dat de aanklager de zaak tegen voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn wil verwerpen. Gleeson werd door rechter Emmet Sullivan om hulp gevraagd als "vriend van de rechtbank". De oud-rechter publiceerde woensdag een verklaring met zijn bevindingen.

De voormalig veiligheidsadviseur van president Donald Trump gaf eerder tot tweemaal toe gelogen te hebben tegen de FBI. Toch besloot de aanklager, onder druk van Trump en justitieminister William Barr, om de zaak tegen Flynn te verwerpen. Rechter Sullivan werd gevraagd dat besluit over te nemen, maar hij wil daar eerst meer informatie voor inwinnen, onder meer bij Gleeson.

"Het ministerie van Justitie heeft de verantwoordelijkheid om deze zaak te vervolgen als iedere andere zaak, zonder angst of voorkeuren", aldus Gleeson. "Het heeft die verantwoordelijkheid verworpen door grof machtsmisbruik in een poging om een vriend en politieke bondgenoot van de president een speciale behandeling te geven."

Voldoende bewijs

Het advies van Gleeson aan Sullivan was dan ook om de zaak gewoon voort te zetten en Flynn een straf op te leggen. Er is volgens de oud-rechter voldoende bewijs dat Flynn meineed heeft gepleegd.

Vrijdag doet het hof van beroep uitspraak over een zaak die Flynn heeft aangespannen tegen rechter Sullivan. Flynn wil dat het hof van beroep Sullivan dwingt de zaak te laten vallen.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

28 minuten geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

59 minuten geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

4 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

6 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

8 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

9 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

9 uur geleden