Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-president Saakasjvili opgepakt in Georgië

Oud-president Saakasjvili opgepakt in Georgië

TBILISI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oud-president Micheil Saakasjvili is opgepakt in Georgië kort nadat hij zei te zijn teruggekeerd uit ballingschap. Premier Irakli Garibasjvili zegt dat Saakasjvili direct naar de gevangenis is gebracht, waar hij nog een straf moet uitzitten. De voormalige president zegt dat hij was teruggekeerd omdat er zaterdag lokale verkiezingen worden gehouden.

Saakasjvili werd in 2018 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens machtsmisbruik. Hij noemt de beschuldigingen politiek gemotiveerd.

De Georgische autoriteiten spraken eerder nog tegen dat Saakasjvili weer in Georgië was. Garibasjvili had de oud-president al gewaarschuwd dat hij direct zou worden opgepakt als hij naar Georgië zou komen.

Terugkeer

De oud-president verliet Georgië in 2013 toen daar een rivaal aan de macht kwam. Hij dook later onder meer op in Nederland, het thuisland van zijn echtgenote Sandra Roelofs. Saakasjvili maakte vrijdag via Facebook bekend in de Georgische kuststad Batoemi te zijn en "spoedig" naar hoofdstad Tbilisi te zullen vertrekken.

"Ik zet mijn leven en vrijheid op het spel door terug te keren", zegt de 53-jarige politicus in een video. Hij vraagt kiezers de door hem opgerichte oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging te steunen.

Saakasjvili leidde Georgië tussen 2004 en 2013. Tijdens zijn presidentschap raakte Georgië in 2008 in een oorlog met Rusland verwikkeld, waarbij het land de controle over de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië aan Moskou verloor. De oud-president werkt tegenwoordig in Oekraïne, waar hij een overheidsorgaan aanstuurt dat zich bezighoudt met hervormingen.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

2 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

2 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

4 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

5 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

6 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

7 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

9 uur geleden