Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-president Saakasjvili in ziekenhuis na weken hongerstaking

Oud-president Saakasjvili in ziekenhuis na weken hongerstaking

TBILISI (ANP/AFP/RTR) - Oud-president Micheil Saakasjvili van Georgië is overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. De 53-jarige politicus is sinds 1 oktober in hongerstaking in de gevangenis. Hij zit daar nadat hij naar zijn geboorteland was teruggekeerd uit een jarenlange ballingschap.

In de hoofdstad Tbilisi gingen naar schatting 40.000 mensen de straat op om zijn vrijlating te eisen. Sommige van hen zeggen het kantoor van de premier te willen blokkeren.

De gevangenisdienst liet weten dat de opname in het ziekenhuis moet voorkomen dat zijn gezondheid verder achteruitgaat. Artsen hadden er twee weken geleden al op aangedrongen om Saakasjvili in een ziekenhuis te behandelen. Het Georgische ministerie van Justitie zei toen dat het advies van de artsen zou worden opgevolgd. Saakasjvili’s lijfarts waarschuwde eerder dat de hongerstaking vanwege een bloedaandoening blijvende gezondheidsschade kan opleveren.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van het land en stelt dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is. Eerder demonstreerden ook al tienduizenden aanhangers in de hoofdstad Tbilisi voor zijn vrijlating. Hij werd in 2018 bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel wegens machtsmisbruik. Na zijn vertrek uit Georgië kreeg Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, de Oekraïense nationaliteit. Hij maakte onlangs bekend een nieuwe partner te hebben, het Oekraïense parlementslid Liza Yasko. Zij liet weten zich zorgen te maken over haar vriend.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

2 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

3 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

4 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

8 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

10 uur geleden