Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-president Saakasjvili in ziekenhuis na weken hongerstaking

Oud-president Saakasjvili in ziekenhuis na weken hongerstaking

TBILISI (ANP/AFP/RTR) - Oud-president Micheil Saakasjvili van Georgië is overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. De 53-jarige politicus is sinds 1 oktober in hongerstaking in de gevangenis. Hij zit daar nadat hij naar zijn geboorteland was teruggekeerd uit een jarenlange ballingschap.

In de hoofdstad Tbilisi gingen naar schatting 40.000 mensen de straat op om zijn vrijlating te eisen. Sommige van hen zeggen het kantoor van de premier te willen blokkeren.

De gevangenisdienst liet weten dat de opname in het ziekenhuis moet voorkomen dat zijn gezondheid verder achteruitgaat. Artsen hadden er twee weken geleden al op aangedrongen om Saakasjvili in een ziekenhuis te behandelen. Het Georgische ministerie van Justitie zei toen dat het advies van de artsen zou worden opgevolgd. Saakasjvili’s lijfarts waarschuwde eerder dat de hongerstaking vanwege een bloedaandoening blijvende gezondheidsschade kan opleveren.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van het land en stelt dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is. Eerder demonstreerden ook al tienduizenden aanhangers in de hoofdstad Tbilisi voor zijn vrijlating. Hij werd in 2018 bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel wegens machtsmisbruik. Na zijn vertrek uit Georgië kreeg Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, de Oekraïense nationaliteit. Hij maakte onlangs bekend een nieuwe partner te hebben, het Oekraïense parlementslid Liza Yasko. Zij liet weten zich zorgen te maken over haar vriend.

Meer uit Buitenland

Braziliaanse Lula wil sneller actie tegen misdaad in Amazone

BRASILIA (RTR) - President Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië wil van zijn regering snellere actie in het Amazoneregenwoud om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Die draagt bij aan de ontbossing van dit grootste tropische regenwoud van de wereld.

30 minuten geleden
Rutte: Orbán hoeft geen excuses in ruil voor steun voor NAVO-baan

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft demissionair premier Mark Rutte niet om excuses gevraagd voor eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens dat land onrespectvol waren. Wel is er afgesproken dat Rutte zijn Hongaarse collega een brief stuurt, waarin hij zal uitspreken dat hij beseft dat die verkeerd zijn gevallen. Rutte is "voorzichtig optimistisch" dat ook Hongarije hem zal steunen als nieuwe topman van de NAVO.

1 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

1 uur geleden
Geen deal maar 'nuttige tussenstap' op EU-top over EU-topbanen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn het nog niet eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Hun overleg in Brussel van maandagavond was wel een "nuttige tussenstap", zegt hun voorzitter Charles Michel.

2 uur geleden
Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

5 uur geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

6 uur geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

6 uur geleden