Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-president Bouterse: laat Rutte oprotten

Oud-president Bouterse: laat Rutte oprotten

PARAMARIBO (ANP) - Oud-president Desi Bouterse van Suriname is het niet eens met het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan zijn land. Bouterse zegt niet te snappen waarom Suriname Rutte heeft uitgenodigd. "Laat Rutte oprotten", zei hij zaterdag tegen een journalist van nieuwssite Suriname Herald.

Bouterse, die in 1999 in Nederland bij verstek is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar wegens drugshandel, deed zijn uitspraken tijdens een kleine protestdemonstratie in Paramaribo tegen het beleid van president Chan Santokhi.

Een woordvoerder van Bouterse beaamt de uitspraken van de ex-president. "Een groot deel van het Surinaamse volk zit niet te wachten op het bezoek van een Nederlandse premier. Er is veel ellende, de mensen hebben al genoeg aan hun hoofd", aldus de zegsman tegen het ANP.

Mensen pinaren

Bouterse verweet Nederland in het gesprek met de website 19 miljoen euro van Suriname in bezit te hebben. Dit is geld van Suriname dat in beslag is genomen door het Nederlandse Openbaar Ministerie toen het via Schiphol naar China werd gestuurd. "Mensen pinaren (hebben het moeilijk), kinderen gaan dood, verpleegkundigen kunnen niet uitbetaald worden en dan houd je mijn 19 miljoen vast en dan een mooi verhaal komen vertellen in mijn land, laat Rutte oprotten", zo zei Bouterse.

Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen komende week een tweedaags bezoek aan Suriname. De laatste minister-president van Nederland die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.

Meer uit Politiek

Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

46 minuten geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

1 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

2 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

3 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

3 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

4 uur geleden
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

4 uur geleden