Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-premier Van Agt wil dat de koning excuses maakt aan Molukkers

Oud-premier Van Agt wil dat de koning excuses maakt aan Molukkers

NIJMEGEN (ANP) - Het Koninklijk Huis zou excuses moeten maken voor het onrecht dat de Molukse gemeenschap is aangedaan. Oud-premier Dries van Agt (CDA) vindt dat de Molukkers bedankt moeten worden voor hun trouw aan Nederland. En dat is volgens hem niet alleen een zaak van de minister-president, zo zegt hij in NRC.

"Hier ligt een taak voor onze koning", zegt de 90-jarige Van Agt in een interview in de krant. Hij wijst erop dat Indonesië al excuses heeft gekregen voor het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. "Wat mij bezighoudt is hoe zuur het voor de Molukkers moet zijn dat zij nog nooit enig medeleven van het Koninklijk Huis hebben gekregen. Helemaal nooit!"

Van Agt vindt het ongekend hoe de Molukkers, die in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) hadden gevochten, in 1951 "pardoes" op schepen zijn gezet en op staande voet uit het leger zijn ontslagen. "Bruter en bruusker had het niet gekund. Ze verloren van de ene dag op de andere hun eer en hun waardigheid", zegt hij. In Nederland werden ze onder andere in oud-concentratiekampen ondergebracht, omdat hun verblijf slechts 'tijdelijk' zou zijn.

Van Agt gaf in 1977 als minister van Justitie in het kabinet Den Uyl mede opdracht om met harde hand een einde te maken aan de treinkaping bij De Punt. De Molukkers wilden met de kaping afdwingen dat Nederland zich zou inzetten voor een zelfstandige Molukse staat. De gijzeling werd na drie weken beëindigd door precisieschutters, mariniers en straaljagers. Zes treinkapers en twee passagiers kwamen om.

"Ik heb het altijd een gruwelijke beslissing gevonden, een grote last om mee te leven", zegt Van Agt daarover. Hoewel hij nu beter de achtergrond van de actie begrijpt, heeft hij er nog altijd geen begrip voor. "De wanhoop, frustratie en het verdriet hadden niet op deze manier tot uiting mogen worden gebracht." Wel zegt Van Agt in NRC dat als hij óf een van zijn voorgangers beter met de belangen van de Molukkers was omgegaan, die kaping er mogelijk nooit was geweest. "We hadden als overheid bijvoorbeeld het verlies van inkomsten door dat ontslag voor onze eigen rekening kunnen nemen."

Meer uit Binnenland

Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

16 minuten geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

1 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

1 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

1 uur geleden
Strandbezoekers zaterdagochtend op sommige plekken in de file

DEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt zaterdagochtend rond 09.30 uur de eerste files richting de kust. Onder meer richting Zeeuwse stranden staan wat korte files. Volgens een woordvoerster lopen ook richting Zandvoort (Noord-Holland) en Katwijk (Zuid-Holland) strandbezoekers vertraging op.

2 uur geleden
Man (26) omgekomen bij ongeluk vlak bij Nieuw-Amsterdam

NIEUW-AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige man uit Coevorden is omgekomen bij een ongeluk vrijdagavond op de Vierslagenweg, vlak bij Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Volgens de politie raakten twee andere inzittenden gewond, een 25-jarige man uit Coevorden en een 22-jarige man uit Klazienaveen.

2 uur geleden