Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-premier Berlusconi van Italië te ziek voor proces, zegt OM

Oud-premier Berlusconi van Italië te ziek voor proces, zegt OM

MILAAN (ANP/RTR) - De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is ernstig ziek. Dat zegt een aanklager in Milaan, die het proces van de 84-jarige politicus voorlopig wil opschorten.

Berlusconi liep vorig jaar het coronavirus op en belandde ook de afgelopen maanden herhaaldelijk in het ziekenhuis. Hij bracht daar ook vorige week meerdere dagen door. Zijn advocaat zegt dat de voormalige premier inmiddels thuis wordt verzorgd. "Natuurlijk maken we ons zorgen", aldus de raadsman.

De politicus heeft naast medische ook juridische problemen. Hij wordt verdacht van het omkopen van getuigen tijdens een eerder proces. Dat draaide om zijn omgang met een minderjarige prostituee. Berlusconi kreeg daar in 2013 zeven jaar cel voor opgelegd, maar in hoger beroep volgde vrijspraak.

Justitie denkt dat de tachtiger voorlopig niet in staat is om voor de rechter te verschijnen, maar wil wel verder met de vervolging van andere verdachten in de zaak. De rechtbank mag zich daar op 26 mei over uitspreken. Dan staat weer een hoorzitting gepland.

De steenrijke en uitgesproken Berlusconi geldt al tientallen jaren als een van de bekendste figuren in het Italiaanse openbare leven. Hij wordt gezien als een van de rijkste mensen van het land en was herhaaldelijk premier. Berlusconi is met zijn partij Forza Italia nog steeds actief in de Italiaanse politiek.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

5 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

6 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

6 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

6 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

7 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

8 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

8 uur geleden