Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-politicus Van der Tak nieuwe voorzitter LTO Nederland

Oud-politicus Van der Tak nieuwe voorzitter LTO Nederland

WAGENINGEN (ANP) - Sjaak van der Tak is verkozen tot nieuwe voorman van boerenorganisatie LTO Nederland. Hij was tot nu toe voorzitter van Glastuinbouw Nederland en heeft de afgelopen jaren onder meer meeonderhandeld over het klimaatakkoord. Eerder was Van der Tak jarenlang burgemeester van Westland en acht jaar wethouder in Rotterdam.

De keuze viel onder meer op CDA'er Van der Tak vanwege zijn bestuurlijke ervaring en netwerk. De leden van LTO vonden dat hun nieuwe voorzitter een verbinder moest zijn die weet wat er speelt bij boeren. Dat lieten ze eerder dit jaar in een enquête weten. Bestuursleden Wim Bens, Dirk Bruins en Léon Faassen gingen vervolgens op zoek naar een nieuwe voorman.

Van der Tak begint op 1 januari en wordt voor drie jaar benoemd. Hij volgt Marc Calon op, die eerder dit jaar per direct zijn werkzaamheden neerlegde. Calon voelde onvoldoende steun van zijn achterban.

Diverse uitdagingen

De nieuwe LTO-voorzitter ziet diverse uitdagingen voor de 35.000 leden die hij gaat vertegenwoordigen. "De marges zijn dun, de regeldruk is hoog en het politiek-maatschappelijke debat steeds feller. Op verschillende beleidsdossiers, van stikstof tot gewasbescherming, is de onzekerheid groot." Die onzekerheid maakt de ruimte om te ondernemen ook moeilijker en daarom wordt het volgens Van der Tak "des te belangrijker om samen te werken".

Met name de afgelopen jaren waren roerig voor de agrarische sector. De boerenprotesten naar aanleiding van het stikstofbeleid van de overheid leverden de nodige frictie op tussen verschillende boerenorganisaties waarbij het gematigde LTO werd ingehaald door radicalere groepen als Farmers Defence Force. Bij het overleg met de overheid leverde dat onenigheid op in samenwerkingsverband Landbouw Collectief waar LTO dit jaar uitstapte.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

7 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

12 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

22 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

23 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden