Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-omroepbestuurder Shula Rijxman wethouder Amsterdam

Oud-omroepbestuurder Shula Rijxman wethouder Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De voormalige bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Shula Rijxman, wordt wethouder voor D66 in het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur. In haar portefeuille zitten onder meer publieke gezondheid, digitale stad en deelnemingen. Ze spreekt van een "spannende nieuwe uitdaging" en wijst erop dat ook bij de NPO politiek werd bedreven. Rijxman is een van de zes vrouwelijke wethouders die zullen aantreden, naast drie mannelijke.

De portefeuilleverdeling en de namen zijn woensdagochtend bekendgemaakt, tegelijk met het coalitieakkoord van verkiezingswinnaar PvdA met GroenLinks en D66. PvdA-fractieleider Marjolein Moorman houdt haar portefeuille (onderwijs), evenals GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink (sociale zaken). D66-leider Reinier van Dantzig wordt wethouder woningbouw en ruimtelijke ordening.

De belangrijkste maatregelen uit het coalitieakkoord lagen dinsdagavond al op straat. De plannen voor de jaren 2022-2026 rusten op drie belangrijke pijlers: "een solidaire stad met kansen voor iedereen, een duurzame toekomst en een verantwoorde groei van de stad", aldus de opstellers. "Welke toekomst willen we bieden? Wat ons betreft: sociaal en groen", zei Moorman woensdag. Van Dantzig sprak van een "kneiterprogressief akkoord", met een knipoog naar het vorige college (GL, PvdA, D66 en SP) dat vaak 'kneiterlinks' werd genoemd.

Betaalbare huizen

De ambitie van het nieuwe stadsbestuur is om meer betaalbare huizen te bouwen voor de lage en middeninkomens. "We willen meer ruimte bieden voor Amsterdammers en voor mensen die Amsterdammer willen worden. Amsterdammers maken namelijk Mokum", meldt het trio. Het streven is daarom om 7500 woningen per jaar te bouwen, waarvan net als nu 40 procent sociaal is, 40 procent in het middensegment en 20 procent vrije sector. "Vijftien procent van de totale Nederlandse woningbouw kan in Amsterdam gerealiseerd worden. Dit kan niet zonder grote investeringen in infrastructurele projecten, die Amsterdam alleen samen met de Rijksoverheid kan doen", aldus aankomend woonwethouder Van Dantzig. Hij prees het voornemen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om de huurbescherming uit te breiden van sociale huur naar middenhuur.

De stad zet ook fors in op het isoleren van woningen. Daarvoor wordt 32 miljoen euro uitgetrokken. Met de tien grootste vervuilers worden afspraken gemaakt over het verlagen van de CO2-uitstoot.

Investeren in achterstandswijken

Het nieuwe stadsbestuur steekt daarnaast geld in achterstandswijken en armoedebestrijding. Zo gaat er 60 miljoen euro naar de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord, om de kansen voor de bewoners naar een hoger plan te tillen. Ook komen er miljoenen beschikbaar voor de veiligheid op straat en meer handhaving.

Het geld om alle plannen te realiseren komt onder meer uit het verhogen van de onroerendezaakbelasting, het uitbreiden van betaald parkeren en uit bezuinigen waar dat kan. "Lastenverhoging is nooit leuk, ik ben er niet triomfantelijk over, maar ik denk wel dat het nodig is", aldus Van Dantzig. Ook verwacht Amsterdam meer inkomsten uit toerisme. Daarnaast wil de stad gaan kijken of het mogelijk is 'city bonds' uit te geven, een soort aandelen waarmee Amsterdammers zelf in hun stad kunnen investeren, zei Groot Wassink.

Meer uit Binnenland

Weerwind wil contact zware boef uit gevangenis kunnen verbieden

DEN HAAG (ANP) - Zware criminelen die in de gevangenis zitten, mogen straks minder of helemaal geen contact met de buitenwereld hebben als ze een zeer ernstig risico vormen voor de veiligheid van de samenleving. Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een wetswijziging daartoe van Franc Weerwind voor Rechtsbescherming. Het gaat om gedetineerden die vastzitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught of op Afdelingen voor Intensief Toezicht (AIT). Ze mogen dan alleen met hun advocaat praten.

11 minuten geleden
Volgend jaar maandenlang geen trein A'dam-Londen om werkzaamheden

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar rijden er vanaf juni maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de renovatie is tijdelijk geen plek voor de hal waar nu de douane huist. De zogeheten Eurostar kan daardoor tot uiterlijk mei 2025 niet vertrekken vanaf Amsterdam. Volgens Heijnen is geprobeerd een oplossing te vinden, maar is dat niet gelukt. "Ik vind dat heel erg teleurstellend", schrijft ze.

17 minuten geleden
Corporatie plaatst camera's bij Suri-Change in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Woningcorporatie Rochdale heeft containers met beveiligingscamera's geplaatst bij het geldwisselkantoor in Amsterdam-Zuidoost waar afgelopen week drie explosies plaatsvonden. Huurders van woningen boven en rond dit filiaal van Suri-Change maken zich veel zorgen om hun veiligheid. De containers moeten nu voorkomen dat het geldwisselkantoor aan de Bijlmerdreef opnieuw doelwit wordt.

30 minuten geleden
Snelrechtzittingen voor eerste 14 verdachten van AZ-rellen

ALKMAAR (ANP) - De eerste veertien verdachten van de recente rellen in het AZ-stadion moeten dinsdag en woensdag voor de politierechter van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. De rechtbank houdt dan themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

1 uur geleden
Voorarrest verdachte dodelijke schietpartij in Katwijk verlengd

KATWIJK (ANP) - De rechter-commissaris heeft het voorarrest verlengd van de 18-jarige Katwijker die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in zijn woonplaats. De verdachte blijft in elk geval veertien dagen langer vastzitten.

1 uur geleden
Staat zal vaker andere advocaten inschakelen dan landsadvocaat

DEN HAAG (ANP) - De Staat zal vaker andere advocatenkantoren inschakelen dan landsadvocaat Pels Rijcken, laat het ministerie van Justitie vrijdag weten. Daarmee volgt het kabinet een advies op van een speciale commissie, die werd ingezet nadat een grootschalige fraudezaak bij Pels Rijcken aan het licht was gekomen. Een topman van het kantoor kon jarenlang miljoenen euro's wegsluizen naar privérekeningen.

1 uur geleden
Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

DEN HAAG (ANP) - De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro tot een totaal van 12 miljoen euro. Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech "pijnlijk" en "helemaal geen feestje".

2 uur geleden