Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".

De UNRWA is de belangrijkste hulpverlener voor de Gazastrook en Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Een klein aantal medewerkers van de organisatie zou betrokken zijn geweest bij de Hamasaanval op Israël van 7 oktober. Naar die beschuldigingen loopt een onderzoek op het hoofdkantoor van de VN in New York. Nederland heeft de financiering voor UNRWA stopgezet in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

De ondertekenaars van de brief vinden dat de organisatie niet meer geboycot kan worden. "Eventuele noodzakelijke hervormingen kunnen later plaatsvinden, nu is echter actie geboden." Ze wijzen erop dat "voedsel en medicijnen langzaam maar zeker Gaza binnenkomen" maar dat de distributie daarvan moeizaam gaat, "met alle desastreuze gevolgen van dien". De UNWRA is volgens hen "de enige organisatie die over de infrastructuur beschikt om deze distributie snel en efficiënt mogelijk te maken".

De brief is ondertekend door oud-ministers Jozias van Aartsen, Hedy d'Ancona, Laurens Jan Brinkhorst, Bert Koenders, Tineke Netelenbos, Lilianne Ploumen, Jan Pronk, Bram Stemerdink en Bert de Vries. Ook een groot aantal (oud-)ambassadeurs en (oud-)diplomaten onderschrijft de oproep, onder wie Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes.

Meer uit Binnenland

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

WASSENAAR (ANP) - De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.

1 uur geleden
Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam namen ongeveer 4000 mensen die hun plek van tevoren hadden gereserveerd de stilte in acht.

2 uur geleden
Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om "een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen". "Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede", sprak zij na de Nationale Herdenking. "Laten wij die erfenis - onze open samenleving - beschermen."

2 uur geleden
Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar volgens het Comité 4 en 5 mei 3900 mensen plus 1058 genodigden aanwezig.

3 uur geleden
Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

3 uur geleden
Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur. Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam.

3 uur geleden
Tientallen mensen bij herdenking bij Joodse begraafplaats Tacozijl

TACOZIJL (ANP) - Naar schatting hebben zo'n 75 mensen bij de Joodse begraafplaats in het Friese buurtschap Tacozijl de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Normaal gesproken komen op die herdenking ongeveer vijftien mensen af, maar een oproep van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok om de Joodse gemeenschap te steunen leidde tot meer belangstelling. Brok was zelf ook aanwezig bij de herdenking en legde een krans.

7 uur geleden