
Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat
DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".
De UNRWA is de belangrijkste hulpverlener voor de Gazastrook en Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Een klein aantal medewerkers van de organisatie zou betrokken zijn geweest bij de Hamasaanval op Israël van 7 oktober. Naar die beschuldigingen loopt een onderzoek op het hoofdkantoor van de VN in New York. Nederland heeft de financiering voor UNRWA stopgezet in afwachting van de resultaten van het onderzoek.
De ondertekenaars van de brief vinden dat de organisatie niet meer geboycot kan worden. "Eventuele noodzakelijke hervormingen kunnen later plaatsvinden, nu is echter actie geboden." Ze wijzen erop dat "voedsel en medicijnen langzaam maar zeker Gaza binnenkomen" maar dat de distributie daarvan moeizaam gaat, "met alle desastreuze gevolgen van dien". De UNWRA is volgens hen "de enige organisatie die over de infrastructuur beschikt om deze distributie snel en efficiënt mogelijk te maken".
De brief is ondertekend door oud-ministers Jozias van Aartsen, Hedy d'Ancona, Laurens Jan Brinkhorst, Bert Koenders, Tineke Netelenbos, Lilianne Ploumen, Jan Pronk, Bram Stemerdink en Bert de Vries. Ook een groot aantal (oud-)ambassadeurs en (oud-)diplomaten onderschrijft de oproep, onder wie Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
8 uur geleden