Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Oud-minister Bruins hield geldproblemen ziekenhuis stil'

'Oud-minister Bruins hield geldproblemen ziekenhuis stil'

DEN HAAG (ANP) - Voormalig minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een tijdlang niets gezegd over financiële problemen van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, toen zijn ministerie hier wel al van op de hoogte was. Dat meldt Elsevier Weekblad op basis van eigen onderzoek.

Het weekblad heeft de situatie rond Pantein, dat uiteindelijk miljoenen aan overheidsgeld kreeg, gereconstrueerd. Uit opgevraagde documenten blijkt dat er al een afspraak gepland stond tussen het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en het Maasziekenhuis, toen Bruins aan de Kamer meldde dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) "geen aanleiding heeft om aan te nemen dat er op korte termijn opnieuw een ziekenhuis failliet gaat". De autoriteit deed specifiek onderzoek naar eventuele "acute financiële problemen" bij ziekenhuizen.

Ambtenaren van het ministerie en de NZa zouden in een WhatsApp-gesprek over het Maasziekenhuis zelfs hebben gegrapt over het feit dat de term acuut slechts relatief is. Dat gesprek werd in december 2018 gevoerd. De directeur Toezicht en Handhaving bij de NZa zei daarin dat er "in januari wel iets moet gebeuren" voor Pantein.

Vraag om tijdlijn

In april vroeg PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen de minister in een debat om een tijdlijn. "Vrij snel na 21 januari wordt er bij de minister aan de deur geklopt door Pantein Zorggroep. Wat betekent dat nou? Betekent dat een ongelukkig toeval? Betekent het dat de NZa zich onvoldoende heeft vergewist van de situatie daar? Betekent het dat de minister de signalen van de NZa misverstaan heeft? Is er per ongeluk iets helemaal verkeerd gegaan? Ik krijg dat niet goed gecombineerd: 21 januari is er geen probleem en vlak daarna wel."

Daarop reageert de minister dat er geen 'acuut faillissementsrisico' werd gezien door de zorgautoriteit, maar dat de NZa ook concludeert "dat er wel ziekenhuizen zijn die kampen met financiële problemen en dat zorgverzekeraars daarmee intensieve gesprekken voeren". Inmiddels is de steun overigens al toegezegd, en is de Kamer hiervan ook op de hoogte gebracht.

Ook in een reactie op de berichtgeving door Elsevier Weekblad benadrukt het ministerie dat er geen acute dreiging was. "Er was nog liquiditeit en er was geen aanleiding om te denken dat een faillissement op korte termijn zou plaatsvinden", zegt het departement over Pantein. Dat er een oplossing is gevonden voor het Maasziekenhuis heeft er volgens het ministerie juist mee te maken dat het ziekenhuis op tijd aan de bel trok. "Hierdoor kan in relatieve rust, samen met alle stakeholders worden gezocht naar een oplossing."

Meer uit Gezond

Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Adyen is donderdag onderaan geëindigd bij de hoofdfondsen op de aandelenmarkt in Amsterdam. De betalingsverwerker meldde het afgelopen halfjaar een hogere omzet te hebben geboekt, maar de winstmarges bij het bedrijf vielen beleggers tegen.

1 dag geleden
Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

ROTTERDAM (ANP) - Op zijn vroegst in september kunnen onderzoekers iets zeggen over de werking van het vaccin dat wordt ingezet tegen apenpokken, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. In dat ziekenhuis worden honderd mensen gevolgd die onlangs een inenting tegen het apenpokkenvirus kregen.

2 dagen geleden
Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars paal en perk moeten stellen aan het aantal zorgpolissen dat ze aanbieden, en die in de praktijk weinig van elkaar verschillen. De toename van het aantal polissen vindt zij "geen goede ontwikkeling" omdat het niet leidt tot meer keuze voor de consument. Een ander bezwaar van de NZa is dat het niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van het polisaanbod.

3 dagen geleden
Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

4 dagen geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

4 dagen geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

4 dagen geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

4 dagen geleden