
'Oud-minister Bruins hield geldproblemen ziekenhuis stil'
DEN HAAG (ANP) - Voormalig minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een tijdlang niets gezegd over financiële problemen van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, toen zijn ministerie hier wel al van op de hoogte was. Dat meldt Elsevier Weekblad op basis van eigen onderzoek.
Het weekblad heeft de situatie rond Pantein, dat uiteindelijk miljoenen aan overheidsgeld kreeg, gereconstrueerd. Uit opgevraagde documenten blijkt dat er al een afspraak gepland stond tussen het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en het Maasziekenhuis, toen Bruins aan de Kamer meldde dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) "geen aanleiding heeft om aan te nemen dat er op korte termijn opnieuw een ziekenhuis failliet gaat". De autoriteit deed specifiek onderzoek naar eventuele "acute financiële problemen" bij ziekenhuizen.
Ambtenaren van het ministerie en de NZa zouden in een WhatsApp-gesprek over het Maasziekenhuis zelfs hebben gegrapt over het feit dat de term acuut slechts relatief is. Dat gesprek werd in december 2018 gevoerd. De directeur Toezicht en Handhaving bij de NZa zei daarin dat er "in januari wel iets moet gebeuren" voor Pantein.
Vraag om tijdlijn
In april vroeg PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen de minister in een debat om een tijdlijn. "Vrij snel na 21 januari wordt er bij de minister aan de deur geklopt door Pantein Zorggroep. Wat betekent dat nou? Betekent dat een ongelukkig toeval? Betekent het dat de NZa zich onvoldoende heeft vergewist van de situatie daar? Betekent het dat de minister de signalen van de NZa misverstaan heeft? Is er per ongeluk iets helemaal verkeerd gegaan? Ik krijg dat niet goed gecombineerd: 21 januari is er geen probleem en vlak daarna wel."
Daarop reageert de minister dat er geen 'acuut faillissementsrisico' werd gezien door de zorgautoriteit, maar dat de NZa ook concludeert "dat er wel ziekenhuizen zijn die kampen met financiële problemen en dat zorgverzekeraars daarmee intensieve gesprekken voeren". Inmiddels is de steun overigens al toegezegd, en is de Kamer hiervan ook op de hoogte gebracht.
Ook in een reactie op de berichtgeving door Elsevier Weekblad benadrukt het ministerie dat er geen acute dreiging was. "Er was nog liquiditeit en er was geen aanleiding om te denken dat een faillissement op korte termijn zou plaatsvinden", zegt het departement over Pantein. Dat er een oplossing is gevonden voor het Maasziekenhuis heeft er volgens het ministerie juist mee te maken dat het ziekenhuis op tijd aan de bel trok. "Hierdoor kan in relatieve rust, samen met alle stakeholders worden gezocht naar een oplossing."
Meer uit Gezond
IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De tabaksbranche reageert verbolgen op de accijnsverhoging op tabak in de dinsdag gepubliceerde miljoenennota. Tabak wordt daardoor volgend jaar nog duurder, waarschuwt de Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten (VSK). "Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel", zegt directeur Jan Hein Sträter.
1 dag geledenZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars waarschuwen op Prinsjesdag dat steeds meer volwassenen en kinderen in Nederland gezondheidsschade oplopen door geldgebrek. Ze hebben hierdoor "geen toegang tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging", zegt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg maakt zich grote zorgen over de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. "Boven de plannen voor de langere termijn hangen donkere wolken, in de vorm van forse ingeboekte bezuinigingen", zegt voorzitter Ronnie van Diemen van de overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet meer aandacht besteden aan de geestelijke gezondheid van mensen. Dat meldt de Nederlandse ggz, de koepelorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg, in een eerste reactie op de troonrede en de miljoenennota.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De financiering van de nieuwe PALLAS-kernreactor in Petten is rond, nu het ministerie van Volksgezondheid het nog resterende investeringsbedrag van 320 miljoen in zijn begroting voor 2024 heeft opgenomen. Volgens het ministerie is dit een "grote stap om de toekomstige leveringszekerheid van medische isotopen veilig te stellen". Deze radioactieve stoffen worden onder meer gebruikt bij de diagnose en behandeling van kanker.
1 dag geleden