
'Oud-minister Bruins hield geldproblemen ziekenhuis stil'
DEN HAAG (ANP) - Voormalig minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een tijdlang niets gezegd over financiële problemen van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, toen zijn ministerie hier wel al van op de hoogte was. Dat meldt Elsevier Weekblad op basis van eigen onderzoek.
Het weekblad heeft de situatie rond Pantein, dat uiteindelijk miljoenen aan overheidsgeld kreeg, gereconstrueerd. Uit opgevraagde documenten blijkt dat er al een afspraak gepland stond tussen het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en het Maasziekenhuis, toen Bruins aan de Kamer meldde dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) "geen aanleiding heeft om aan te nemen dat er op korte termijn opnieuw een ziekenhuis failliet gaat". De autoriteit deed specifiek onderzoek naar eventuele "acute financiële problemen" bij ziekenhuizen.
Ambtenaren van het ministerie en de NZa zouden in een WhatsApp-gesprek over het Maasziekenhuis zelfs hebben gegrapt over het feit dat de term acuut slechts relatief is. Dat gesprek werd in december 2018 gevoerd. De directeur Toezicht en Handhaving bij de NZa zei daarin dat er "in januari wel iets moet gebeuren" voor Pantein.
Vraag om tijdlijn
In april vroeg PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen de minister in een debat om een tijdlijn. "Vrij snel na 21 januari wordt er bij de minister aan de deur geklopt door Pantein Zorggroep. Wat betekent dat nou? Betekent dat een ongelukkig toeval? Betekent het dat de NZa zich onvoldoende heeft vergewist van de situatie daar? Betekent het dat de minister de signalen van de NZa misverstaan heeft? Is er per ongeluk iets helemaal verkeerd gegaan? Ik krijg dat niet goed gecombineerd: 21 januari is er geen probleem en vlak daarna wel."
Daarop reageert de minister dat er geen 'acuut faillissementsrisico' werd gezien door de zorgautoriteit, maar dat de NZa ook concludeert "dat er wel ziekenhuizen zijn die kampen met financiële problemen en dat zorgverzekeraars daarmee intensieve gesprekken voeren". Inmiddels is de steun overigens al toegezegd, en is de Kamer hiervan ook op de hoogte gebracht.
Ook in een reactie op de berichtgeving door Elsevier Weekblad benadrukt het ministerie dat er geen acute dreiging was. "Er was nog liquiditeit en er was geen aanleiding om te denken dat een faillissement op korte termijn zou plaatsvinden", zegt het departement over Pantein. Dat er een oplossing is gevonden voor het Maasziekenhuis heeft er volgens het ministerie juist mee te maken dat het ziekenhuis op tijd aan de bel trok. "Hierdoor kan in relatieve rust, samen met alle stakeholders worden gezocht naar een oplossing."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
1 dag geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
3 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
6 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 week geleden