Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-mannenbondscoach Van Ass nieuwe bondscoach hockeysters

Oud-mannenbondscoach Van Ass nieuwe bondscoach hockeysters

NIEUWEGEIN (ANP) - Paul van Ass is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. De 61-jarige trainer volgt begin september, na het komende wereldkampioenschap, interim-bondscoach Jamilon Mülders op.

Van Ass, die een contract ondertekent tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, is de opvolger van Alyson Annan. Begin dit jaar nam hockeybond KNHB afscheid van haar. Uit evaluatiegesprekken met de internationals bleek dat niet alle betrokkenen een goed gevoel hadden bij het teamklimaat waarin was gepresteerd. Vooral de sterke hiërarchie werd als remmend ervaren op de "openheid en eigenheid". Ook negatieve ervaringen met de bondscoach werden genoemd. Onder leiding van Annan wonnen de Nederlandse vrouwen vorig jaar bij de Spelen in Tokio olympisch goud.

Van Ass was van 2010 tot 2014 bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. Van september tot november combineert hij het bondscoachschap met zijn huidige rol als trainer van de mannen van HGC. Van Ass was in 2012 met de Nederlandse mannen dicht bij goud op de Spelen van Londen. Duitsland bleek in de finale te sterk. In de halve eindstrijd maakte Oranje tegen Groot-Brittannië (9-2) grote indruk.

Grote uitdaging

"Eerlijk is eerlijk, toen de KNHB mij vroeg voor deze functie moest ik er wel even over nadenken", zegt Van Ass. "Bij HGC heb ik het namelijk erg naar mijn zin. Maar het is een enorme eer als je gevraagd wordt je land te vertegenwoordigen, ook als bondscoach. Met de Nederlandse hockeyvrouwen, een team dat succes na succes heeft behaald en zich momenteel in een moeilijkere fase bevindt, vind ik een grote uitdaging. Met mijn ervaring wil ik graag bijdragen aan het proces dat dit team doormaakt. En natuurlijk wil ik met hen de nummer 1 van de wereld blijven."

De hockeybond kwam al snel bij Van Ass uit, zegt bestuurslid Renske van Geel. "Paul heeft een sterke persoonlijkheid en is tegelijkertijd zeer benaderbaar voor de sporters waarmee hij werkt. Hij heeft de afgelopen twintig jaar weliswaar vooral mannenteams gecoacht, maar kan daardoor met een open en frisse blik in september binnen het vrouwenhockey aan de slag. We vinden het fijn dat er nu, een maand voor de start van het WK, duidelijkheid is over het bondscoachschap op de langere termijn. Tegelijkertijd is het voor nu belangrijk dat de speelsters zich eerst op het komende WK kunnen richten, samen met Jamilon."

Meer uit Sport

Scheidend Tweede Kamerlid Kwint voorzitter nieuwe vechtsportbond

ROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.

43 minuten geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

1 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De organisatie van de Ronde van Frankrijk heeft meer etappeplaatsen voor 2025 prijsgegeven. Eerder was al bekendgemaakt dat de Tour in dat jaar start in Lille. De eerste etappe finisht in juli na 185 kilometer ook in de Franse stad.

2 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

2 uur geleden
Zieke zwemmer Peaty niet in actie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Britse zwemmer Adam Peaty komt toch niet in actie bij de Rotterdam Qualification Meet. De wereldrecordhouder op de 50 en 100 meter schoolslag is ziek.

3 uur geleden
Nog te weinig vorst in Winterswijk voor marathon op natuurijs

WINTERSWIJK (ANP) - Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

5 uur geleden
Basketballers Orlando Magic boeken achtste zege op rij in NBA

WASHINGTON (ANP/RTR) - De basketballers van Orlando Magic hebben de achtste zege op rij in de Amerikaanse competitie NBA behaald. De ploeg won met 139-120 van Washington Wizards. Franz Wagner was de grote man bij de Magic. De Duitser maakte 31 punten. Bij de Wizards was Kyle Kuzma topscorer met 24 punten.

7 uur geleden