Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-mannenbondscoach Van Ass nieuwe bondscoach hockeysters

Oud-mannenbondscoach Van Ass nieuwe bondscoach hockeysters

NIEUWEGEIN (ANP) - Paul van Ass is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. De 61-jarige trainer volgt begin september, na het komende wereldkampioenschap, interim-bondscoach Jamilon Mülders op.

Van Ass, die een contract ondertekent tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, is de opvolger van Alyson Annan. Begin dit jaar nam hockeybond KNHB afscheid van haar. Uit evaluatiegesprekken met de internationals bleek dat niet alle betrokkenen een goed gevoel hadden bij het teamklimaat waarin was gepresteerd. Vooral de sterke hiërarchie werd als remmend ervaren op de "openheid en eigenheid". Ook negatieve ervaringen met de bondscoach werden genoemd. Onder leiding van Annan wonnen de Nederlandse vrouwen vorig jaar bij de Spelen in Tokio olympisch goud.

Van Ass was van 2010 tot 2014 bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. Van september tot november combineert hij het bondscoachschap met zijn huidige rol als trainer van de mannen van HGC. Van Ass was in 2012 met de Nederlandse mannen dicht bij goud op de Spelen van Londen. Duitsland bleek in de finale te sterk. In de halve eindstrijd maakte Oranje tegen Groot-Brittannië (9-2) grote indruk.

Grote uitdaging

"Eerlijk is eerlijk, toen de KNHB mij vroeg voor deze functie moest ik er wel even over nadenken", zegt Van Ass. "Bij HGC heb ik het namelijk erg naar mijn zin. Maar het is een enorme eer als je gevraagd wordt je land te vertegenwoordigen, ook als bondscoach. Met de Nederlandse hockeyvrouwen, een team dat succes na succes heeft behaald en zich momenteel in een moeilijkere fase bevindt, vind ik een grote uitdaging. Met mijn ervaring wil ik graag bijdragen aan het proces dat dit team doormaakt. En natuurlijk wil ik met hen de nummer 1 van de wereld blijven."

De hockeybond kwam al snel bij Van Ass uit, zegt bestuurslid Renske van Geel. "Paul heeft een sterke persoonlijkheid en is tegelijkertijd zeer benaderbaar voor de sporters waarmee hij werkt. Hij heeft de afgelopen twintig jaar weliswaar vooral mannenteams gecoacht, maar kan daardoor met een open en frisse blik in september binnen het vrouwenhockey aan de slag. We vinden het fijn dat er nu, een maand voor de start van het WK, duidelijkheid is over het bondscoachschap op de langere termijn. Tegelijkertijd is het voor nu belangrijk dat de speelsters zich eerst op het komende WK kunnen richten, samen met Jamilon."

Meer uit Sport

Carapaz ritwinnaar, Rodríguez nieuwe leider in Romandië

LEYSIN (ANP) - De Ecuadoraan Richard Carapaz heeft de vierde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De wielrenner van EF Education - EasyPost bleef na 151 kilometer met een aankomst bergop in Leysin de Duitser Florian Lipowitz net voor. De Spanjaard Carlos Rodríguez finishte als derde. De renner van Ineos Grenadiers nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Juan Ayuso.

2 uur geleden
Discuswerpster Van Klinken vijfde bij Diamond League Shanghai

SHANGHAI (ANP) - Discuswerpster Jorinde van Klinken is als vijfde geëindigd bij de Diamond Leaguewedstrijd in Shanghai. De 24-jarige atlete kwam na vijf pogingen tot een afstand van 63,31 meter. Dat is haar beste prestatie van dit seizoen.

2 uur geleden
Judoka's Korrel, Spijkers en Van 't End strijden op EK om brons

ZAGREB (ANP) - Judoka's Michael Korrel, Jur Spijkers en Noël van 't End strijden later zaterdag op de EK in Zagreb om het brons. Guusje Steenhuis werd in de herkansingen uitgeschakeld.

2 uur geleden
Tsitsipas strandt in tweede ronde van ATP-toernooi Madrid

MADRID (ANP) - Tennisser Stefanos Tsitsipas is in de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid uitgeschakeld. De als zesde geplaatste Griek verloor in twee sets van de Braziliaan Thiago Monteiro: 6-4 6-4.

5 uur geleden
Nadal enthousiast over mogelijke dubbel met Alcaraz op Spelen

MADRID (ANP/RTR) - Rafael Nadal is enthousiast over een dubbel met landgenoot Carlos Alcaraz voor de Olympische Spelen. De 22-voudig grandslamwinnaar hoopt dat ze in de aanloop naar Parijs op enkele tennistoernooien samen kunnen dubbelen.

7 uur geleden
Basketballers Minnesota winnen ook derde keer van Phoenix Suns

PHOENIX (ANP) - Aan de hand van Anthony Edwards hebben de basketballers van Minnesota Timberwolves ook de derde wedstrijd van de Phoenix Suns gewonnen. In Phoenix waren de Wolves met 126-109 te sterk en komen zo op een 3-0-voorsprong in de eerste ronde van de play-offs in de Western Conference.

9 uur geleden
IOC-voorzitter Bach verwacht Palestijnse delegatie op Spelen

LAUSANNE (ANP/AFP) - Zes tot acht Palestijnse atleten doen waarschijnlijk mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Sommigen van hen krijgen een uitnodiging, ook als ze zich niet weten te kwalificeren, heeft voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen persbureau AFP gezegd.

9 uur geleden