Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-leider Catalonië op Sardinië voor uitleveringszitting

Oud-leider Catalonië op Sardinië voor uitleveringszitting

MADRID (ANP/AFP) - De voormalige leider van Catalonië Carles Puigdemont is zondag op Sardinië gearriveerd, een dag voor een zitting over zijn uitlevering aan Spanje. Vrijdag had Puigdemont het Hof van Justitie van de Europese Unie nog om onschendbaarheid verzocht, opdat hij niet kan worden overgeleverd aan Spanje. Daardoor was het onzeker geworden of hij wel op Sardinië zou verschijnen.

De 58-jarige Puigdemont werd vorige maand op Sardinië opgepakt vanwege een Spaans arrestatiebevel, toen hij op het eiland was om een kunsttentoonstelling te bezoeken. In juli werd zijn immuniteit als lid van het Europees Parlement voorlopig ingetrokken in afwachting van een uitspraak over de geldigheid van de onschendbaarheid door het EU-hof. Het hof zei toen dat het arrestatiebevel tot die uitspraak niet geldig is.

Sinds afgelopen maandag bevond Puigdemont zich weer in België, waar hij al sinds 2017 verblijft om uit handen te blijven van justitie in Spanje. Puigdemont wordt in Spanje gezocht vanwege het eenzijdig uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid in 2017. Hij was op dat moment de president van de Spaanse regio Catalonië. In een referendum, dat niet door Spanje was goedgekeurd, stemde een meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid.

Omdat het EU-hof zich nog niet over Puigdemonts laatste verzoek om immuniteit heeft uitgesproken, kan de maandag op Sardinië beginnende rechtszaak in theorie tot zijn uitlevering aan Spanje leiden.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

1 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

6 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

12 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

13 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

14 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

15 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

16 uur geleden