Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-leider Baskische separatisten vrijgesproken

Oud-leider Baskische separatisten vrijgesproken

PARIJS (ANP/AFP) - De voormalige Baskische seperatistenleider Josu Ternera is vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie. Een rechtbank in Parijs oordeelt dat er te weinig bewijs is in de zaak en maakt daarom een eerder opgelegde celstraf van acht jaar ongedaan.

De separatist, wiens echte naam José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea is, werd in 2017 bij verstek veroordeeld omdat hij van 2011 tot 2013 deelnam aan activiteiten van de ETA. Deze organisatie streefde bijna zestig jaar met geweld naar een onafhankelijke Baskische staat, voordat ETA zichzelf in 2017 ontmantelde.

Bij de strijd in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk vielen minstens 850 doden. Ternera gaf van 1977 tot 1992 leiding aan de ETA. Hij zou het brein zijn geweest achter een reeks dodelijke aanvallen in Spanje in de jaren tachtig.

Ternera was al sinds 2002 op de vlucht voor de autoriteiten en werd in 2019 opgepakt. Dat gebeurde in een ziekenhuis in de Franse Alpen waar hij een operatie zou ondergaan. Omdat hij niet bij zijn rechtszaak aanwezig was, kon hij een nieuw proces aanvragen.

Ternera staat later deze maand nog terecht voor deelname aan de ETA van 2002 tot 2005, waarvoor hij in 2010 was veroordeeld tot zeven jaar gevangenis. Omdat hij ook toen bij verstek werd veroordeeld, wordt ook dit proces opnieuw behandeld.

Meer uit Buitenland

VN kunnen IAEA-missie naar Zaporizja begeleiden

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.

2 uur geleden
Studie: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen

NEW YORK (ANP) - In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo'n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie.

4 uur geleden
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten

PALM BEACH (ANP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft "gestolen" bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis.

8 uur geleden
VN-chef en Russische minister bellen over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en VN-chef António Guterres hebben maandag telefonisch gesproken over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de bezette centrale in Zuid-Oekraïne zijn recent meermaals beschietingen geweest.

8 uur geleden
Buitenlanders in Donetsk aangeklaagd voor vechten met Oekraïne

DONETSK (ANP/RTR) - In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.

9 uur geleden
Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

11 uur geleden
Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

12 uur geleden