Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-generaal Van der Vlis, tegen uitzending Srebrenica, overleden

Oud-generaal Van der Vlis, tegen uitzending Srebrenica, overleden

DEN HAAG (ANP) - Generaal buiten dienst Arie van der Vlis, die zich verzette tegen de uitzending van Nederlandse blauwhelmen naar Srebrenica, is overleden. Hij stierf volgens het ministerie van Defensie zaterdag op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rijnsburg.

Van der Vlis was van mei 1992 tot augustus 1994 de hoogste baas van het leger. De functie van Commandant der Strijdkrachten heette toen nog Chef Defensiestaf.

Hij was tegen uitzending naar Srebrenica omdat hij vreesde dat het beveiligen van door de VN uitgeroepen veilige gebieden zonder een vredesregeling zeer problematisch zou worden. Hij vond ook dat Nederland destijds al genoeg deed in het voormalige Joegoslavië.

Ingenomen

De veilige enclave Srebrenica werd in 1995 uiteindelijk ingenomen door Bosnisch-Servische troepen. Onder het oog van Nederlandse blauwhelmen (Dutchbat) werden Bosnische moslimmannen en -jongens weggevoerd. Ongeveer 7000 werden vermoord.

Van der Vlis zei in 2000 tegen de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica het "verschrikkelijk" te vinden dat Dutchbat zo vaak in het beklaagdenbankje heeft gezeten. "Er zijn zeker fouten gemaakt, maar de echte fouten zijn gemaakt in New York, Washington, Den Haag, Zagreb, Sarajevo en Pale."

Hij stapte in 1994 op omdat hij zich keerde tegen een bezuiniging van bijna een miljard op Defensie.

Meer uit Binnenland

Zondag trekken opnieuw fikse onweersbuien over het land

DE BILT (ANP) - Na een enigszins droge onderbreking op zaterdag, moeten we zondag opnieuw rekening houden met fikse buien. Volgens Weeronline staan stevige regen- en onweersbuien op het programma. De dag begint droog, met temperaturen tot wel 23 graden, maar het weerbeeld kan vanaf de middag flink omslaan.

1 uur geleden
19-jarige gewond door steekpartij Dinxperlo, 17-jarige opgepakt

DINXPERLO (ANP) - Bij een steekincident in de Gelderse plaats Dinxperlo is een 19-jarige man uit die plaats gewond geraakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door De Gelderlander. Het incident gebeurde in de Emmastraat rond 02.30 uur.

2 uur geleden
Overlast door regen in West-Brabant, water stroomt naar binnen

BREDA (ANP) - Op meerdere plekken in Noord-Brabant leidt de hevige regenval van afgelopen nacht zaterdagochtend tot wateroverlast. In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw, vlak bij de grens met Zeeland, staan straten blank en stroomt het water bij mensen naar binnen, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De brandweer en betrokken gemeenten laten de rioleringspompen "op volle toeren draaien" om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.

3 uur geleden
Code geel niet langer van kracht

DEN HAAG (ANP) - De code geel die vrijdagavond voor een groot gedeelte van het land werd afgegeven om langdurige regen en onweer is niet langer van kracht. Rond middernacht gold in het hele land weer code groen. De regen zorgde er vrijdagmiddag al vroeg voor dat het flink druk was op de Nederlandse wegen. Rond 16.00 uur telde de ANWB op de A- en N-wegen al ruim 140 files met een totale lengte van meer dan 800 kilometer.

5 uur geleden
Youp van 't Hek speelt allerlaatste voorstelling

AMSTERDAM (ANP) - Youp van 't Hek speelt zaterdagavond zijn laatste voorstelling. De 70-jarige cabaretier sluit dan zijn afscheidstournee De Laatste Ronde af in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het is die avond de 276e keer dat de komiek solo op het podium van Carré staat.

8 uur geleden
Brand bij loods met vrachtwagens in Terneuzen geblust

TERNEUZEN (ANP) - De brand bij een loods met vrachtwagens aan de Koegorsstraat in Terneuzen, waarbij in de nacht van vrijdag op zaterdag veel rook vrijkwam, is geblust. Rond 01.55 uur werd het sein brand meester gegeven, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Even na middernacht rukte de brandweer met meerdere eenheden uit om de brand te blussen.

9 uur geleden
Veel rook door brand in loods met vrachtwagens in Terneuzen

TERNEUZEN (ANP) - Bij een brand in een loods met vrachtwagens aan de Koegorsstraat in Terneuzen komt in de nacht van vrijdag op zaterdag veel rook vrij, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Even na middernacht rukte de brandweer met meerdere eenheden uit om de brand te blussen.

11 uur geleden