Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-gedeputeerde Koopmans wordt voorzitter landbouworganisatie LTO

Oud-gedeputeerde Koopmans wordt voorzitter landbouworganisatie LTO

WAGENINGEN (ANP) - Oud-gedeputeerde in de provincie Limburg Ger Koopmans wordt de nieuwe voorzitter van boerenlobbyorganisatie LTO. Hij volgt Sjaak van der Tak op, die begin dit jaar stopte als voorzitter van de grootste belangenorganisatie voor de agrarische sector

Koopmans begint direct aan zijn nieuwe functie. Dat is volgens LTO hard nodig, omdat veel boeren en tuinders in onzekerheid verkeren, doordat "regelgeving uit Brussel en Den Haag zich blijft opstapelen".

Koopmans, bekend als politicus voor het CDA, was tussen 2014 en 2021 gedeputeerde in de provincie Limburg. Als verantwoordelijke voor grondzaken kwam hij een aantal keren in opspraak na beschuldigingen van belangenverstrengeling.

Toekomstvisie

Hij trad af na artikelen van NRC waarin stond dat een andere oud-CDA-gedeputeerde subsidies van de provincie voor zijn Limburgse landschapsinstelling doorsluisde naar eigen bedrijfjes. Ook kwam hij in opspraak omdat hij tot 2017 commissaris was bij een bedrijf dat betrokken was bij een hoogwaterproject bij Venlo. In beide kwesties concludeerden onderzoekers dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, maar in dat laatste geval wekte hij wel de schijn daarvan.

Koopmans is geen vreemde voor LTO, voluit Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. Hij was tussen 1989 en 2002 actief voor de Limburgse afdeling van de organisatie en zat in 2013 en 2014 de vakgroep kalverhouderij voor. De nieuwe voorzitter onderstreept de toekomstvisie van de LTO, die meer vrijheid wil voor boeren en tuinders bij het bepalen van de manier waarop ze aan milieu- en natuurnormen voldoen.

Onvrede

"Iedere ondernemer moet zijn eigen ontwikkelrichting kunnen bepalen; van inzet op innovatie tot de keuze voor natuur-inclusieve extensivering. Maar alle ondernemers hebben recht op duidelijkheid en op steun van overheid en markt om die keuze ook voor langere termijn mogelijk te maken", stelt hij.

Europabreed is er veel onvrede bij boeren, die bang zijn dat hun verdienmodel onder druk komt te staan. In Nederland speelt al jaren de stikstofcrisis. Daarnaast vrezen melkveehouders problemen doordat ze hun mest niet kwijt kunnen, doordat een Europese uitzonderingsregel komt te vervallen en veel natuurgebieden te sterk zijn vervuild met meststoffen.

Koopmans' voorganger Van der Tak onderhandelde vorig jaar een tijdlang met de regering en andere sectoren over een breed landbouwakkoord. Uiteindelijk stapte hij uit dat overleg omdat hij toezeggingen over het toekomstige verdienmodel niet ver genoeg vond gaan.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden