Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-gedeputeerde Koopmans wordt voorzitter landbouworganisatie LTO

Oud-gedeputeerde Koopmans wordt voorzitter landbouworganisatie LTO

WAGENINGEN (ANP) - Oud-gedeputeerde in de provincie Limburg Ger Koopmans wordt de nieuwe voorzitter van boerenlobbyorganisatie LTO. Hij volgt Sjaak van der Tak op, die begin dit jaar stopte als voorzitter van de grootste belangenorganisatie voor de agrarische sector

Koopmans begint direct aan zijn nieuwe functie. Dat is volgens LTO hard nodig, omdat veel boeren en tuinders in onzekerheid verkeren, doordat "regelgeving uit Brussel en Den Haag zich blijft opstapelen".

Koopmans, bekend als politicus voor het CDA, was tussen 2014 en 2021 gedeputeerde in de provincie Limburg. Als verantwoordelijke voor grondzaken kwam hij een aantal keren in opspraak na beschuldigingen van belangenverstrengeling.

Toekomstvisie

Hij trad af na artikelen van NRC waarin stond dat een andere oud-CDA-gedeputeerde subsidies van de provincie voor zijn Limburgse landschapsinstelling doorsluisde naar eigen bedrijfjes. Ook kwam hij in opspraak omdat hij tot 2017 commissaris was bij een bedrijf dat betrokken was bij een hoogwaterproject bij Venlo. In beide kwesties concludeerden onderzoekers dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, maar in dat laatste geval wekte hij wel de schijn daarvan.

Koopmans is geen vreemde voor LTO, voluit Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. Hij was tussen 1989 en 2002 actief voor de Limburgse afdeling van de organisatie en zat in 2013 en 2014 de vakgroep kalverhouderij voor. De nieuwe voorzitter onderstreept de toekomstvisie van de LTO, die meer vrijheid wil voor boeren en tuinders bij het bepalen van de manier waarop ze aan milieu- en natuurnormen voldoen.

Onvrede

"Iedere ondernemer moet zijn eigen ontwikkelrichting kunnen bepalen; van inzet op innovatie tot de keuze voor natuur-inclusieve extensivering. Maar alle ondernemers hebben recht op duidelijkheid en op steun van overheid en markt om die keuze ook voor langere termijn mogelijk te maken", stelt hij.

Europabreed is er veel onvrede bij boeren, die bang zijn dat hun verdienmodel onder druk komt te staan. In Nederland speelt al jaren de stikstofcrisis. Daarnaast vrezen melkveehouders problemen doordat ze hun mest niet kwijt kunnen, doordat een Europese uitzonderingsregel komt te vervallen en veel natuurgebieden te sterk zijn vervuild met meststoffen.

Koopmans' voorganger Van der Tak onderhandelde vorig jaar een tijdlang met de regering en andere sectoren over een breed landbouwakkoord. Uiteindelijk stapte hij uit dat overleg omdat hij toezeggingen over het toekomstige verdienmodel niet ver genoeg vond gaan.

Meer uit Financieel

Blue Origin hervat toeristische ruimtevluchten zondag

KENT (ANP/BLOOMBERG) - Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, hervat naar verwachting op 19 mei zijn ruimtevluchten voor toeristen, maakte de onderneming bekend. Twee jaar geleden werden de bemande operaties stopgezet na een mislukte vlucht met zijn herbruikbare New Shepard-raket.

23 minuten geleden
Ryanair sluit basis op luchthaven Bordeaux na tariefconflict

BORDEAUX (ANP/AFP) - De Ierse budgetmaatschappij Ryanair sluit zijn basis op de luchthaven in de Franse stad Bordeaux. Het bedrijf van topman Michael O'Leary kon het niet eens worden met de Fransen over tarieven, werd dinsdag bekend.

1 uur geleden
Bonden gaan over tot actie na einde ultimatum zwaarwerkregeling

DEN HAAG (ANP) - FNV, CNV en VCP bereiden acties en stakingen voor, nadat de Staat niet was ingegaan op een door hen gesteld ultimatum. Daarmee wilden de bonden de overheid dwingen om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. De eerste acties worden eind mei verwacht.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak met een koerswinst van 3,5 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke kwartaalresultaten van het Chinese gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is. De winst liet over de periode tot en met maart een sterke groei zien en ook Tencents 'superapp' WeChat presteerde boven verwachting.

3 uur geleden
Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

HUIZEN (ANP) - Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

4 uur geleden
Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen. GameStop was een van de bedrijven die begin 2021 sterk op en neer bewoog door de zogenoemde Reddit-rally. Particuliere beleggers op dat berichtennetwerk moedigden elkaar toen aan om massaal in dat bedrijf te stappen. De beurswaarde van GameStop schoot daardoor omhoog en beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling leden voor miljarden aan verliezen.

5 uur geleden
Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

WOERDEN (ANP) - De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in. Maar volgens brancheorganisatie Techniek Nederland zijn er onvoldoende laadpalen, door het overvolle stroomnet. Hierdoor is het ook moeilijk om een verzwaarde elektriciteitsaansluiting te krijgen.

5 uur geleden