Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-gedeputeerde Koopmans wordt voorzitter landbouworganisatie LTO

Oud-gedeputeerde Koopmans wordt voorzitter landbouworganisatie LTO

WAGENINGEN (ANP) - Oud-gedeputeerde in de provincie Limburg Ger Koopmans wordt de nieuwe voorzitter van boerenlobbyorganisatie LTO. Hij volgt Sjaak van der Tak op, die begin dit jaar stopte als voorzitter van de grootste belangenorganisatie voor de agrarische sector

Koopmans begint direct aan zijn nieuwe functie. Dat is volgens LTO hard nodig, omdat veel boeren en tuinders in onzekerheid verkeren, doordat "regelgeving uit Brussel en Den Haag zich blijft opstapelen".

Koopmans, bekend als politicus voor het CDA, was tussen 2014 en 2021 gedeputeerde in de provincie Limburg. Als verantwoordelijke voor grondzaken kwam hij een aantal keren in opspraak na beschuldigingen van belangenverstrengeling.

Toekomstvisie

Hij trad af na artikelen van NRC waarin stond dat een andere oud-CDA-gedeputeerde subsidies van de provincie voor zijn Limburgse landschapsinstelling doorsluisde naar eigen bedrijfjes. Ook kwam hij in opspraak omdat hij tot 2017 commissaris was bij een bedrijf dat betrokken was bij een hoogwaterproject bij Venlo. In beide kwesties concludeerden onderzoekers dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, maar in dat laatste geval wekte hij wel de schijn daarvan.

Koopmans is geen vreemde voor LTO, voluit Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. Hij was tussen 1989 en 2002 actief voor de Limburgse afdeling van de organisatie en zat in 2013 en 2014 de vakgroep kalverhouderij voor. De nieuwe voorzitter onderstreept de toekomstvisie van de LTO, die meer vrijheid wil voor boeren en tuinders bij het bepalen van de manier waarop ze aan milieu- en natuurnormen voldoen.

Onvrede

"Iedere ondernemer moet zijn eigen ontwikkelrichting kunnen bepalen; van inzet op innovatie tot de keuze voor natuur-inclusieve extensivering. Maar alle ondernemers hebben recht op duidelijkheid en op steun van overheid en markt om die keuze ook voor langere termijn mogelijk te maken", stelt hij.

Europabreed is er veel onvrede bij boeren, die bang zijn dat hun verdienmodel onder druk komt te staan. In Nederland speelt al jaren de stikstofcrisis. Daarnaast vrezen melkveehouders problemen doordat ze hun mest niet kwijt kunnen, doordat een Europese uitzonderingsregel komt te vervallen en veel natuurgebieden te sterk zijn vervuild met meststoffen.

Koopmans' voorganger Van der Tak onderhandelde vorig jaar een tijdlang met de regering en andere sectoren over een breed landbouwakkoord. Uiteindelijk stapte hij uit dat overleg omdat hij toezeggingen over het toekomstige verdienmodel niet ver genoeg vond gaan.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden