Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Oud-fractieleider FVD Overijssel naar rechter over referendum

Oud-fractieleider FVD Overijssel naar rechter over referendum

ZWOLLE (ANP) - Voormalig fractieleider van Forum voor Democratie (FVD) in Overijssel Johan Almekinders sleept het bestuur van de partij voor de rechter. Hij meent dat er sprake is van wanbestuur rond het referendum over het partijleiderschap van Thierry Baudet, meldt hij vrijdag.

Almekinders werd donderdag uit de partij gezet. Eind vorige maand splitsten vier van de vijf Statenleden van Forum in Overijssel zich van de partij af. Almekinders was een van hen. Hij is kritisch over de rol van Baudet en sprak zich uit tegen het referendum binnen de partij over het leiderschap. Volgens hem is de ledenadministratie zo rommelig en onvolledig dat er geen goed referendum gehouden kan worden. Ook is er geen notaris die onafhankelijk toezicht houdt en zijn bestuursleden van de jongerenafdeling bij het referendum betrokken. "Terwijl zij juist op afstand zijn gezet", aldus Almekinders.

Hij stapt mede namens voormalige Forum-Statenleden in Overijssel en Utrecht naar de rechter. Een datum voor een rechtszaak is er nog niet. "Het was al te laat om het referendum tegen te houden. Die is op stel en sprong opgezet. Dit alles om er een 'Forum van Baudet' van te maken." De uitslag van de stemming, waaraan ook hij nog mocht deelnemen, zal volgens hem altijd discutabel zijn, ook omdat er geen alternatief geboden wordt. "Hiermee vergeleken is de verkiezing over het leiderschap binnen het CDA fantastisch verlopen."

Vertrouwen

Volgens plaatsvervangend voorzitter van het FVD-bestuur Lennart van der Linden staat het "iedereen vrij" om een rechtszaak te starten. Vervolgens is het aan de rechter om te oordelen over de gang van zaken. "Zo doen we dat in Nederland."

Van der Linden zegt nog gewoon vertrouwen te hebben in het referendum en de uitslag. "Professionele partijen" houden volgens hem toezicht op de ledenraadpleging en de uitkomst zal eerlijk en betrouwbaar zijn, zegt hij. Wel wordt het "ingewikkeld" als de uitslagen heel dicht bij elkaar liggen. Hij wil er niet op vooruitlopen wat er dan zal gebeuren.

FVD-leden hebben tot vrijdagavond 18.00 uur om hun stem uit te brengen. Als Baudet wint, dan komen hij en bondgenoot Olaf Ephraïm met een nieuw bestuur en een nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Verliest hij, dan trekt hij zich terug. De overige bestuursleden dragen vervolgens een nieuw partijbestuur voor. Zij zullen hier zelf niet in plaatsnemen.

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

3 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

8 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

8 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

8 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

9 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

11 uur geleden