Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-eigenaar failliet Conservatrix beschuldigd van miljardenfraude

Oud-eigenaar failliet Conservatrix beschuldigd van miljardenfraude

CHARLOTTE (ANP/BLOOMBERG) - Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten verdenken investeerder Greg Lindberg van verzekeringsfraude waarmee 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) is verdonkeremaand. Lindberg was in het verleden eigenaar van de Nederlandse levensverzekeraar Conservatrix, die in 2020 failliet ging.

Lindberg en twee andere personen hebben volgens Amerikaanse aanklagers geld van verzekeringsfirma's in eigen zak gestoken. Van dat geld zou hij een "luxe levensstijl" hebben gefinancierd. Om dit te verhullen, zouden ze ook hebben gelogen tegen toezichthouders.

"De aanklacht onthult een zorgvuldig in elkaar gezet systeem dat steunde op een complex web van financiële investeringen en transacties, bedoeld om toezichthouders om de tuin te leiden en de financiële gezondheid van Lindbergs verzekeringsmaatschappijen te verhullen", stelt aanklaagster Dena J. King uit de staat North Carolina.

Kwijtschelden schulden

Volgens justitie in de VS liet Lindberg zijn verzekeringsmaatschappijen meer dan 125 miljoen dollar uitlenen aan hemzelf. Die schulden werden uiteindelijk "kwijtgescholden", zo luidt de verdenking. Hij liet de door hem aangestuurde verzekeraars ook 2 miljard aan investeringen aangaan als onderdeel van de fraude, beweren de aanklagers.

Lindberg kan maximaal twintig jaar cel opgelegd krijgen, als de verdenkingen bewezen worden geacht. Hij werd eerder in de VS veroordeeld voor het omkopen van een toezichthouder, maar kwam vrij na een hoger beroep. Over die verdenking loopt nu ook nog een rechtszaak.

Oorzaak faillissement

Conservatrix ging failliet nadat de levensverzekeraar lange tijd te lage financiële buffers had. Lindberg werd in Nederland door de rechter opgedragen 150 miljoen euro aan de kapitaalbuffers van Conservatrix toe te voegen, maar curatoren waren er volgens het laatste faillissementsverslag van eind december nog niet in geslaagd dat bedrag te innen.

Het is niet direct duidelijk of de verdenkingen in de Verenigde Staten ook over Conservatrix gaan. Verzekeraar Waard Leven sloot vorig jaar een akkoord over de overname van de levensverzekeringen van Conservatrix, waarbij polishouders wel werden gekort op de waarde van hun verzekering.

Meer uit Financieel

Bitcoin voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 57.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld zette daarmee het herstel voort na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. De prijs van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen en verdere aankopen door MicroStrategy.

52 minuten geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
Opmars bitcoin stuwt beurswaarde cryptobedrijven op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Cryptobedrijven met een notering op Wall Street hebben hun beurswaarde flink zien stijgen maandag. Zo steeg cryptobeurs Coinbase 16,8 procent en werden cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms respectievelijk 21,7 procent en 17 procent meer waard. De bedrijven profiteerden van een opmars van de bitcoin. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld steeg gedurende de handelsdag tot boven de 54.000 dollar.

9 uur geleden
EU-landen willen boer verder tegemoetkomen met soepelere subsidies

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet boeren nog verder tegemoetkomen, vinden de landbouwministers van de EU-landen. Ze dringen aan op het versoepelen van de voorwaarden voor landbouwsubsidies.

11 uur geleden
Microsoft kondigt samenwerking aan met Franse AI-start-up

REDMOND (ANP) - Techconcern Microsoft gaat een meerjarige samenwerking aan met de Franse start-up in kunstmatige intelligentie, Mistral AI. Dat meldt Microsoft op zijn website. Er worden geen financiële details bekendgemaakt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times neemt het Amerikaanse bedrijf een klein belang in Mistral. De samenwerking tussen de twee bedrijven spitst zich toe op onder meer AI-onderzoek en -ontwikkeling.

12 uur geleden
Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

13 uur geleden