Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-eigenaar failliet Conservatrix beschuldigd van miljardenfraude

Oud-eigenaar failliet Conservatrix beschuldigd van miljardenfraude

CHARLOTTE (ANP/BLOOMBERG) - Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten verdenken investeerder Greg Lindberg van verzekeringsfraude waarmee 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) is verdonkeremaand. Lindberg was in het verleden eigenaar van de Nederlandse levensverzekeraar Conservatrix, die in 2020 failliet ging.

Lindberg en twee andere personen hebben volgens Amerikaanse aanklagers geld van verzekeringsfirma's in eigen zak gestoken. Van dat geld zou hij een "luxe levensstijl" hebben gefinancierd. Om dit te verhullen, zouden ze ook hebben gelogen tegen toezichthouders.

"De aanklacht onthult een zorgvuldig in elkaar gezet systeem dat steunde op een complex web van financiële investeringen en transacties, bedoeld om toezichthouders om de tuin te leiden en de financiële gezondheid van Lindbergs verzekeringsmaatschappijen te verhullen", stelt aanklaagster Dena J. King uit de staat North Carolina.

Kwijtschelden schulden

Volgens justitie in de VS liet Lindberg zijn verzekeringsmaatschappijen meer dan 125 miljoen dollar uitlenen aan hemzelf. Die schulden werden uiteindelijk "kwijtgescholden", zo luidt de verdenking. Hij liet de door hem aangestuurde verzekeraars ook 2 miljard aan investeringen aangaan als onderdeel van de fraude, beweren de aanklagers.

Lindberg kan maximaal twintig jaar cel opgelegd krijgen, als de verdenkingen bewezen worden geacht. Hij werd eerder in de VS veroordeeld voor het omkopen van een toezichthouder, maar kwam vrij na een hoger beroep. Over die verdenking loopt nu ook nog een rechtszaak.

Oorzaak faillissement

Conservatrix ging failliet nadat de levensverzekeraar lange tijd te lage financiële buffers had. Lindberg werd in Nederland door de rechter opgedragen 150 miljoen euro aan de kapitaalbuffers van Conservatrix toe te voegen, maar curatoren waren er volgens het laatste faillissementsverslag van eind december nog niet in geslaagd dat bedrag te innen.

Het is niet direct duidelijk of de verdenkingen in de Verenigde Staten ook over Conservatrix gaan. Verzekeraar Waard Leven sloot vorig jaar een akkoord over de overname van de levensverzekeringen van Conservatrix, waarbij polishouders wel werden gekort op de waarde van hun verzekering.

Meer uit Financieel

ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

44 minuten geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

1 uur geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

1 uur geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

2 uur geleden
Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

2 uur geleden