Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-ECB-president Mario Draghi treedt weer op de voorgrond

Oud-ECB-president Mario Draghi treedt weer op de voorgrond

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB) en voormalig premier van Italië Mario Draghi treedt weer op de voorgrond. Woensdag spreekt hij in Milaan met topbestuurders uit het bedrijfsleven. Volgens internationale media voedt het optreden de speculatie dat Draghi later dit jaar weleens voorzitter zou willen worden van de Europese Raad.

De 76-jarige Draghi was jarenlang de hoogste man bij de ECB en was tot oktober 2022 ruim anderhalf jaar regeringsleider van Italië. De laatste tijd was het stil rond hem. Maar nu is hij terug, op verzoek van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zij heeft hem gevraagd een strategie te bedenken om de Europese concurrentiekracht te vergroten. In het kader daarvan spreekt hij woensdag met een delegatie van onder meer Vodafone en Siemens. Later deze week praat hij ook nog met Von der Leyen en andere leden van de Europese Commissie.

De plotselinge terugkeer in de schijnwerpers van Draghi, die in 2012 beloofde "alles te zullen doen wat nodig is" om de euro te redden, heeft volgens financieel persbureau Bloomberg geleid tot geruchten dat hij dit jaar interesse zou kunnen hebben in het voorzitterschap van de Europese Raad. Charles Michel, de huidige voorzitter van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen, heeft aangekondigd dat hij van plan is de post vroegtijdig te verlaten om een zetel te bemachtigen in het Europees Parlement. Wanneer hij bij de Europese verkiezingen in juni een zetel wint, zal hij naar verwachting half juli aftreden als voorzitter van de raad.

Ook de Financial Times wijdde deze week al een artikel aan Draghi als mogelijke kandidaat. "Het is onwaarschijnlijk dat hij nee zal zeggen als het serieus wordt gevraagd, maar hij zal zich hier ook niet voor inzetten", speculeerde Nathalie Tocci, directeur van een in Rome gevestigde denktank, in de zakenkrant. Volgens de Financial Times worden in de wandelgangen al meer namen genoemd voor de Brusselse topplek, bijvoorbeeld die van de huidige Spaanse premier Pedro Sánchez en de Deense premier Mette Frederiksen. Anders dan Draghi zijn zij aangesloten bij grote politieke partijen, iets wat doorgaans een belangrijke factor is bij Europese benoemingen.

Meer uit Financieel

Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

11 minuten geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

38 minuten geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

1 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

1 uur geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

6 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

7 uur geleden