Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-chef: fiscus accepteerde en deinde mee met toeslagenaanpak

Oud-chef: fiscus accepteerde en deinde mee met toeslagenaanpak

DEN HAAG (ANP) - In de nasleep van een grote, bekende fraudezaak "deinde de Belastingdienst mee" met de cultuur waarin de jacht op fraudeurs centraal stond. Ook het beleid waarbij ouders grote bedragen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen als zij een klein foutje hadden gemaakt, werd maar geaccepteerd door ambtenaren bij de dienst. Dat zegt oud-directeur van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek.

De commissie die onderzoek doet naar de affaire met de kinderopvangtoeslag hoorde Uijlenbroek vrijdag over zijn rol in die zaak. Uijlenbroek stond onder ede, en vertelde over de Belastingdienst die hij in 2017 aantrof. De dienst verkeerde in crisis, en de focus op het snel en zonder al te veel mankracht uitvoeren van processen zorgde ervoor dat de rechtsstatelijkheid in het geding kwam, aldus de topambtenaar. Dat gold voor zowel de afdeling Toeslagen als erbuiten.

Anders dan veel van zijn oud-collega's, zei Uijlenbroek dat er niet veelvuldig aan de bel is getrokken over de 'alles-of-niets-regels' die ouders soms in grote geldproblemen stortte. "Ik had ook buikpijn hoor!" aldus Uijlenbroek, verwijzend naar de uitspraken van Financiën-ambtenaren die eerder deze week moesten getuigen. "Er was een soort ‘acceptatie’ dat het dan zo maar moest", stelde hij. "Niemand heeft tegen mij gezegd: Jaap, hier moeten we wat aan doen."

Onvrede

Uijlenbroek uitte verder zijn onvrede over hoe er is omgegaan met de crisisaanpak van Financiën die werd aangekondigd nadat het ministerie een "draai" had gemaakt, en de eerste ouders in de toeslagenaffaire gelijk gaf. Hij werd op een zijspoor gezet, vond hij. Uit interne stukken blijkt dat hij sprak van een "ondergraving van zijn positie".

Over de opstelling van het kabinet is hij ook niet bepaald tevreden. De manier waarop nu de compensatie voor getroffen ouders wordt geregeld had het kabinet al veel eerder kunnen bedenken, stelde Uijlenbroek. De topambtenaar vertrok in de tijd dat minister Wopke Hoekstra een forse reorganisatie in gang zette bij de dienst. Inmiddels heeft het kabinet zelfs aangifte gedaan tegen de fiscus. "Dit heeft de dienst stukgemaakt", zei hij over deze gang van zaken. "We zijn weer terug bij af."

Meer uit Binnenland

Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

57 minuten geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

1 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

2 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

2 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

3 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

3 uur geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

5 uur geleden