Oud-burgemeester Loppersum: lang niet gehoord in Groningendossier
DEN HAAG (ANP) - Albert Rodenboog, de voormalig burgemeester van het door aardbevingen zwaar getroffen dorp Loppersum, heeft zich lange tijd onbegrepen gevoeld toen hij misstanden aan de orde stelde in het Groningse gasdossier. Hij noemt het "schandalig, echt schandalig" dat de productie in 2013 is opgeschroefd, na een zware aardbeving in het nabijgelegen Huizinge in 2012.
De parlementaire enquêtecommissie onderzoekt in deze tweede week van openbare verhoren de aardbeving onder Huizinge. Deze beving, de zwaarste die ooit is gemeten in Groningen, wordt gezien als een keerpunt in de discussie over de aardgaswinning in de provincie. Rodenboog (CDA) was burgemeester van Loppersum ten tijde van deze beving en is als eerste aan de beurt om te worden verhoord.
Toen Rodenburg in 2003 begon als burgemeester, was er zelfs in zijn eigen gemeente weinig oog voor de problemen rond de aardbevingen die veroorzaakt leken door de gaswinning. Hij memoreert dat het college begon te lachen toen hij vroeg wie verantwoordelijk was voor het dossier. Ook bij burgers en andere politici waren weinigen bezig met dit onderwerp.
Weinig steun voor de Groningers
In de loop der jaren kwam daar in elk geval in Loppersum verandering in, toen aardbevingen en de daardoor veroorzaakte schade voor steeds meer onrust zorgden. Maar pas vanaf de aardbeving in Huizinge ging het onderwerp volgens hem ook buiten Loppersum leven.
In 2013 kreeg zijn gemeente te maken met een hele reeks aardbevingen en werd de onrust onder de bevolking steeds groter. Pas in januari van het volgende jaar kwam de oud-burgemeester erachter dat de gasproductie in 2013 juist was opgeschroefd. Hij spreekt er schande van "als je op zo'n manier geschoffeerd wordt. Dat er al zo veel schade is en je er nog een schepje bovenop doet."
Ook nu voelt hij weinig steun voor de Groningers als vanwege de oorlog in Oekraïne wordt geopperd dat de productie van het Groningenveld misschien omhoog kan. "Mensen zien dan niet dat er in Groningen een groot probleem is met gezinnen die in onveilige huizen zitten. Wat moeten die mensen dan? Dat kan toch niet?"
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De invoering van een nieuw stelsel voor de belasting op het rendement op vermogen (box 3) dreigt verdere vertraging op te lopen. De Belastingdienst heeft laten weten voorlopig erg druk te zijn met de compensatie van mensen die de dupe werden van ernstige weeffouten in deze heffing. Daardoor blijft onvoldoende capaciteit over om het nieuwe stelsel "in zijn huidige vorm" in 2027 volledig in te voeren.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil toch niet dat er een verbod komt op stroomstootapparaten in de veehandel. Haar ministerie bevestigt na berichtgeving door RTL Nieuws dat Wiersma daarover wil praten met de sector. Haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) had juist geregeld dat het verbod er zou komen, omdat nog te veel dieren mishandeld worden met stroomschokken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vond het "buitengewoon verrassend" dat ook tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zich aansloot bij het verzoek van de oppositie om adviezen over het asielnoodrecht te vragen. "Maar goed, iedereen maakt zijn eigen afweging", voegde de premier toe in zijn wekelijkse persconferentie.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet uitsluitend op basis van juridische adviezen van ambtenaren beslissen of er een grond is voor noodwetgeving om de asielinstroom te beteugelen. "Dat is voor een deel een juridische afweging, maar voor een deel ook een politieke afweging", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken).
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) blijft erbij dat het kabinet asielmaatregelen makkelijker via het noodrecht kan regelen dan via een spoedwet. Een spoedwet geeft de Tweede Kamer volgens haar de mogelijkheid om het proces te vertragen, al dan niet bewust. "Men kan daar gewoon veel langer over doen."
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De opmerking van NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het naar huis sturen van het kabinet viel niet goed bij Mona Keijzer, vicepremier van de BoerBurgerBeweging. "Daar schrok ik wel van", zei Keijzer na de ministerraad op vrijdag. "Zo licht moet je niet over het zwaarste instrument van de Kamer spreken."
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft dit jaar waarschijnlijk miljarden euro's minder te lenen dan eerder voorspeld. Dat komt vooral doordat de overheid niet alle uitgaven kan doen die gepland stonden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarnaast leveren belastingen de schatkist waarschijnlijk meer op dan verwacht.
15 uur geleden