Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-burgemeester Loppersum: lang niet gehoord in Groningendossier

Oud-burgemeester Loppersum: lang niet gehoord in Groningendossier

DEN HAAG (ANP) - Albert Rodenboog, de voormalig burgemeester van het door aardbevingen zwaar getroffen dorp Loppersum, heeft zich lange tijd onbegrepen gevoeld toen hij misstanden aan de orde stelde in het Groningse gasdossier. Hij noemt het "schandalig, echt schandalig" dat de productie in 2013 is opgeschroefd, na een zware aardbeving in het nabijgelegen Huizinge in 2012.

De parlementaire enquêtecommissie onderzoekt in deze tweede week van openbare verhoren de aardbeving onder Huizinge. Deze beving, de zwaarste die ooit is gemeten in Groningen, wordt gezien als een keerpunt in de discussie over de aardgaswinning in de provincie. Rodenboog (CDA) was burgemeester van Loppersum ten tijde van deze beving en is als eerste aan de beurt om te worden verhoord.

Toen Rodenburg in 2003 begon als burgemeester, was er zelfs in zijn eigen gemeente weinig oog voor de problemen rond de aardbevingen die veroorzaakt leken door de gaswinning. Hij memoreert dat het college begon te lachen toen hij vroeg wie verantwoordelijk was voor het dossier. Ook bij burgers en andere politici waren weinigen bezig met dit onderwerp.

Weinig steun voor de Groningers

In de loop der jaren kwam daar in elk geval in Loppersum verandering in, toen aardbevingen en de daardoor veroorzaakte schade voor steeds meer onrust zorgden. Maar pas vanaf de aardbeving in Huizinge ging het onderwerp volgens hem ook buiten Loppersum leven.

In 2013 kreeg zijn gemeente te maken met een hele reeks aardbevingen en werd de onrust onder de bevolking steeds groter. Pas in januari van het volgende jaar kwam de oud-burgemeester erachter dat de gasproductie in 2013 juist was opgeschroefd. Hij spreekt er schande van "als je op zo'n manier geschoffeerd wordt. Dat er al zo veel schade is en je er nog een schepje bovenop doet."

Ook nu voelt hij weinig steun voor de Groningers als vanwege de oorlog in Oekraïne wordt geopperd dat de productie van het Groningenveld misschien omhoog kan. "Mensen zien dan niet dat er in Groningen een groot probleem is met gezinnen die in onveilige huizen zitten. Wat moeten die mensen dan? Dat kan toch niet?"

Meer uit Politiek

Marijnissen (SP): aandeelhouders, dit is nog maar het begin

ARNHEM (ANP) - Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

1 dag geleden
PvdD wil op congres fel intern conflict achter zich laten

DEN BOSCH (ANP) - Leden van het door interne conflicten geplaagde Partij voor de Dieren komen bijeen in Den Bosch. Op het congres hoopt de partijtop weer vooruit te kijken en het "gedoe", zoals de zeer publieke ruzie tussen partijleider Esther Ouwehand en het voormalige bestuur in de partij wordt genoemd, achter zich te laten. Het is de vraag of de strijdbijl inderdaad wordt begraven en of de partij geen schade heeft opgelopen met de verkiezingen in het vooruitzicht.

1 dag geleden
Te weinig vrouwen op Volt-lijst en daardoor vallen ook 5 mannen af

DEN HAAG (ANP) - Voor de kandidatenlijst van Volt zijn niet genoeg geschikte vrouwen beschikbaar, en daardoor vallen ook vijf mannen af die kandidaat konden zijn. Volt wil precies evenveel mannen als vrouwen op de lijst, ook wel 'pariteit' genoemd.

1 dag geleden
Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA is al vaker doodverklaard, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal na zijn toespraak tot het partijcongres zaterdag in Den Bosch. Maar de partij komt er weer bovenop, bezweert hij. "Dat gaan we opnieuw laten zien."

1 dag geleden
Dassen wil met Volt als 'breekijzer' oude systemen vervangen

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij Volt moet een "breekijzer" worden waarmee wordt afgerekend met oude systemen, zegt partijleider Laurens Dassen tijdens het congres van zijn partij in Den Haag. Radicale keuzes zijn volgens hem daarom nodig, omdat mens, natuur en klimaat het anders afleggen.

1 dag geleden
BBB-lijst definitief: fractiemedewerker naar verkiesbare plek

DEN HAAG (ANP) - De leden van de BBB hebben zaterdag de kandidatenlijst definitief vastgesteld. De opvallendste wijziging is de positie van fractiemedewerker Alexander Hendriks (26). Hij gaat van de 25e naar de veertiende plek en komt daarmee op een verkiesbare plaats. De partij, die zich vooral sterk maakt voor het platteland, staat volgens de laatste I&O-peiling op veertien zetels.

1 dag geleden
Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in Spanje Clara Panella Gómez bekend tijdens het Volt-congres in Den Haag.

1 dag geleden