Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-burgemeester en PvdA-coryfee Ed van Thijn (87) overleden

Oud-burgemeester en PvdA-coryfee Ed van Thijn (87) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam, oud-minister en PvdA-coryfee is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente Amsterdam zondagavond op verzoek van zijn vrouw en dochters bekend. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was, meldt de gemeente in een verklaring.

Hij was jarenlang een vooraanstaand bestuurder namens de PvdA, die in twee perioden minister van Binnenlandse Zaken was, de rol van formateur en informateur vervulde, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer en burgemeester van Amsterdam was. In die rol was Ed van Thijn van 1983 tot en met 1994 de langstzittende burgemeester van de hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog. Ook was hij van 1999 tot 2007 lid van de Eerste Kamer.

In 1994 werd hij na zijn burgemeesterschap benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg Van Thijn de Gouden Medaille van de Stad Amsterdam.

Ed van Thijn werd op 16 augustus 1934 in Amsterdam geboren. Als kind overleefde hij het interneringskamp Westerbork.

De herdenking en begrafenis zullen na de kerstdagen in kleine kring plaatsvinden, meldt de gemeente Amsterdam. Tevens wordt een condoleanceregister geopend.

Meer uit Binnenland

CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

7 minuten geleden
Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

1 uur geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

4 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

4 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

8 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

11 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

12 uur geleden