Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-bankier verliest hoger beroep in Libor-schandaal

Oud-bankier verliest hoger beroep in Libor-schandaal

LONDEN (ANP/RTR) - Voormalig topbankier Tom Hayes is er niet in geslaagd zijn veroordeling voor het manipuleren van rentetarieven ongedaan te maken. Als handelaar voor de banken UBS en Citi maakte hij volgens aanklagers verboden afspraken om het rentetarief Libor in hun voordeel te manipuleren. Hoewel hij zijn straf heeft uitgezeten, probeerde Hayes in hoger beroep zijn onschuld te bewijzen. Een Londens hof van beroep ging niet mee in het betoog van Hayes.

Libor staat voor een rentetarief dat banken bij elkaar in rekening brachten als ze elkaar geld uitleenden. Hayes zou door prijsafspraken dat tarief kunstmatig hoog hebben gehouden, maar volgens de ex-bankier zelf viel alles binnen de toegestane grenzen. De rechter was het daar niet mee eens, omdat banken elkaar voor de laagst mogelijke vergoeding geld hadden moeten uitlenen.

Hayes werd in 2015 veroordeeld tot veertien jaar cel. Later werd dat verlaagd naar elf jaar. Hij kwam vrij nadat hij de helft van die straf had uitgezeten.

Palombo

Ook een andere voor de rentefraude veroordeelde ex-bankier, Carlo Palombo, lukte het niet om zijn naam te zuiveren. Hij was als handelaar werkzaam voor Barclays en werd in 2019 veroordeeld voor het manipuleren van het Euribor-tarief, een tegenhanger van Libor.

Hayes en Palombo hebben veertien dagen om bij de hoogste Britse rechtbank in beroep te gaan.

Rabobank

Het renteschandaal trof ook de Rabobank. Medewerkers van die Nederlandse bank werden veroordeeld voor hun aandeel in de fraude. Rabobank zelf trof in 2013 een schikking van 774 miljoen euro voor de Libor- en Euribor-fraude met toezichthouders in Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De Libor-rente gold als maatstaf voor rentes op andere leningen en was op die manier belangrijk voor biljoenen euro's aan transacties. In de zomer van vorig jaar werd die voor het laatst vastgesteld.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

2 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

2 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

2 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israƫlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

3 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

4 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

4 uur geleden