Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-baas Disney neemt leiding weer over bij entertainmentconcern

Oud-baas Disney neemt leiding weer over bij entertainmentconcern

BURBANK (ANP) - Voormalig Disney-topman Bob Iger keert terug als baas van het Amerikaanse entertainmentconcern. Hij neemt de leiding weer over van Bob Chapek die hij zelf als zijn opvolger had geselecteerd. Iger, die ook een grote aandeelhouder van Disney is, blijft twee jaar. Daarin zal hij het bedrijf "klaarmaken voor een hernieuwde groei".

Iger was eerder van 2005 tot en met 2020 topman van Disney. Zijn opvolger Chapek kreeg de leiding enkele maanden voor het begin van de coronapandemie. Daarin had Disney vooral bij de pretparken en cruises flink te lijden van alle beperkingen. De streamingtak zat nog in een opstartfase en kon in het begin ook niet volledig profiteren van het gegeven dat mensen meer aan huis gekluisterd waren.

Later kreeg Chapek veel kritiek omdat Disney zich niet uitsprak tegen een antihomowet in de Amerikaanse staat Florida. Daar is het bedrijf dankzij enkele pretparken een grote werkgever. De zogenoemde 'Don't say gay'-wet verbiedt het leraren om over andere seksuele geaardheden dan heteroseksualiteit te praten tegen kinderen onder een bepaalde leeftijd. Uiteindelijk besloot Disney zich toch tegen die wet te keren en kwam toen in het vizier van de Republikeinse leiders van de staat.

Streaming

Chapek zette volop in op streaming met diensten als Disney+, Hulu en ESPN. Door de economische neergang en de gestegen rente letten klanten echter steeds meer op de kosten. Ook de concurrentie van andere streamingdiensten en andere entertainmentmogelijkheden zijn te merken nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven.

De wisseling van de wacht bij Disney komt als een verrassing. Chapek kreeg in juni nog drie jaar contractverlenging. In het persbericht stond ook geen citaat van Chapek, wat erop duidt dat zijn aftreden niet vrijwillig was.

Ook voor aandeelhouders kwam de terugkeer van Iger naar verluidt als een verrassing. De activistische aandeelhouder Nelson Peltz, die eerder aandrong op een verkoop van de sporttak ESPN door Disney, is volgens zakenkrant The Wall Street Journal niet te spreken over de bestuurderswissel.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

2 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

3 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

3 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

3 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

4 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

5 uur geleden