Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-assistent Van der Lem ziet Van Gaal met Oranje finale halen

Oud-assistent Van der Lem ziet Van Gaal met Oranje finale halen

AMSTERDAM (ANP) - Gerard van der Lem begrijpt de discussie over het veldspel van het Nederlands elftal op het WK in Qatar niet zo goed. "Ik vind het best wel grappig eigenlijk", zegt de 70-jarige voormalige assistent van Louis van Gaal bij Ajax en FC Barcelona. "We hebben met Oranje drie keer de finale gehaald, vaak met aanvallend en mooi voetbal. De hele wereld sprak over ons, maar winnen deden we nooit. Nu doet Louis het een keer op een andere manier en nou is het weer niet goed."

Van der Lem zat naast Van Gaal op de bank tijdens de hoogtijdagen van Ajax in de jaren 90. De Amsterdammers wonnen in 1995 de Champions League en de wereldbeker en Van Gaal nam zijn assistent daarna mee naar FC Barcelona.

Bij Ajax draaide het naast resultaat ook om aantrekkelijk voetbal spelen, altijd in de herkenbare 4-3-3-formatie. "Dat systeem was heilig. We waren romantici, voetbal was voor het publiek", zegt Van der Lem. "Maar Louis is altijd al beschouwend en analyserend geweest, ook in die tijd. De voetbalsport evolueert. Daar kijkt Louis natuurlijk ook naar, dat hij mee-evolueert. Het is heel simpel: hij is tot de conclusie gekomen dat hij met het huidige systeem veel meer kans heeft op succes."

Veel kritiek

Van der Lem weet uit ervaring dat Van Gaal niet zomaar is overgestapt naar een andere aanpak. De spelers van Oranje moest hij eerst overtuigen. "Maar dat is wel gelukt", weet Van der Lem, die Van Gaal kort voor vertrek naar Qatar een mail stuurde om hem succes te wensen. "Geloof mij maar: als de voetballers denken dat het op deze manier niet gaat werken, trekken ze echt wel aan de bel. Louis heeft ze overtuigd dat ze hiermee wereldkampioen kunnen worden."

De weinig aantrekkelijke manier van voetballen zorgt in Nederland voor veel kritiek. Tijdens de rust van de achtste finale tussen Nederland en de Verenigde Staten (3-1) waren oud-internationals Marco van Basten en Rafael van der Vaart meedogenloos. Van der Lem: "Louis sluit zich daar voor af. Misschien hoort en leest hij het wel, maar het doet hem niks. Hij is gefixeerd op deze manier van spelen en laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. Je moet niet gek opkijken als hij gewoon de finale haalt, hoor. Ik zie ze sowieso wel van Argentinië winnen, omdat we over het algemeen betere spelers hebben. En als Oranje ver komt, staat iedereen er zo weer achter. Dan maakt het niemand meer iets uit, de spelers al helemaal niet."

Een hoofdprijs winnen is in het voetbal het belangrijkste, veel belangrijker dan wat dan ook, benadrukt Van der Lem. "Als je het WK wint, draag je dat de rest van je leven mee. Dat is maar weinig mensen gegeven."

Meer uit Voetbal

Doelman Bizot met Stade Brestois naar Champions League

TOULOUSE (ANP) - Marco Bizot mag volgend seizoen met Stade Brestois aan de groepsfase van de Champions League deelnemen. De 33-jarige doelman won met zijn ploeg de uitwedstrijd tegen Toulouse (0-3) en eindigde zo op de derde plaats van Ligue 1. Bizot verliet drie jaar geleden AZ voor zijn huidige Franse club.

3 uur geleden
Pedri helpt Barcelona met twee treffers aan tweede plaats La Liga

BARCELONA (ANP) - FC Barcelona heeft in de voorlaatste speelronde de tweede plaats van La Liga veiliggesteld. De club won nog zonder de geblesseerde Frenkie de Jong van Rayo Vallecano (3-0).

4 uur geleden
Invaller Dumfries scoort voor Internazionale tegen Lazio

MILAAN (ANP) - Denzel Dumfries heeft met een rake kopbal een nederlaag voor Internazionale voorkomen. De verdediger scoorde in de 88e minuut voor de kampioen van Italië.

6 uur geleden
Club Brugge heeft titel na zege bij Anderlecht voor het grijpen

BRUSSEL (ANP) - Club Brugge heeft de negentiende landstitel uit de clubgeschiedenis voor het grijpen. Het elftal van trainer Nicky Hayen won in Brussel van Anderlecht: 0-1. Hayen kreeg in de slotfase een rode kaart.

6 uur geleden
Kampioen Aké begint fit aan EK met Oranje

MANCHESTER (ANP) - Als er de komende weken geen gekke dingen meer gebeuren, begint Nathan Aké fit aan het Europees kampioenschap met het Nederlands elftal. Dat zei de verdediger nadat hij met Manchester City de Engelse landstitel had veroverd.

6 uur geleden
Trainer Klopp zingt samen met fans Liverpool opvolger Slot toe

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Jürgen Klopp heeft op grootse wijze afscheid genomen bij Liverpool. De 56-jarige Duitser, die negen seizoenen lang hoofdtrainer was van de Engelse topclub, liep door een erehaag van spelers op Anfield. Toen hij bij aanvoerder Virgil van Dijk aankwam besloot hij terug te gaan naar het begin van het veld en nog eens door de erehaag te lopen.

6 uur geleden
Manchester United komt ondanks zege niet verder dan achtste plek

BRIGHTON (ANP) - Manchester United is er via de competitie niet in geslaagd zich voor Europees voetbal te plaatsen. Het elftal van coach Erik ten Hag won op de laatste speeldag bij Brighton & Hove Albion (0-2), maar dat was niet voldoende om van de achtste plaats af te komen.

7 uur geleden