Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Otterspeer wil na succesvol jaar ook eens de beste zijn op een WK

Otterspeer wil na succesvol jaar ook eens de beste zijn op een WK

ORANJEWOUD (ANP) - Hein Otterspeer hoopt op de WK afstanden een van zijn beste seizoenen uit zijn schaatscarrière te voorzien van een passend slot. "Het zou fantastisch zijn als het lukt op het belangrijkste moment", kijkt de 34-jarige schaatser van Reggeborgh vooruit naar de WK in Heerenveen, waar hij donderdag start op de teamsprint en ook de 500 en 1000 meter rijdt.

Otterspeer keerde terug uit Polen met de wereldbeker op de 1000 meter. Hij was dit hele seizoen goed, won twee wereldbekerwedstrijden en de Nederlandse sprinttitel. Maar op de WK moet het gebeuren in één wedstrijd. "Vooral de 1000 meter loopt dit seizoen heel goed", zegt hij na een seizoen waarin grote blessures achterwege bleven.

Vertrouwen is volgens hem belangrijk in een race waar het op de details aankomt en hij met hoge snelheid de bochten in gaat. "Het is heel fijn te weten dat je de kracht en het vermogen hebt om die afstand goed te kunnen rijden. Daar put ik enorm veel vertrouwen uit. Je hoeft er minder over na te denken en weet precies wat je moet doen."

Beste versie

Daar gaat een grondige voorbereiding aan vooraf. Otterspeer legt uit hoe hij zijn races goed terugkijkt. "Zeker die race op de NK sprint die ik won, dat was een van de beste 1000 meters in mijn carrière. Die klopte op heel veel vlakken. Die race bestudeer ik en dan weet ik wat ik op bepaalde momenten deed en hoe het voelde. Dat probeer ik te perfectioneren."

Voor Otterspeer moet het nog een keer perfect op een WK. Die wereldtitel ontbreekt namelijk nog. "Ik moet niks, maar ik wil het heel graag. Met dat idee sta ik aan de start", zegt hij. "Ik wil de beste versie van mezelf laten zien. Dan weet ik dat ik meedoe voor de winst. Ik ben vaak genoeg de beste geweest, ook in internationale wedstrijden, maar je wil uiteindelijk de beste zijn op een WK. Je bent wereldkampioen, dat klinkt super. Ik heb voor de rest alle kleuren, behalve het goud."

Langzame of snelle start

Otterspeer zegt zich vooral op zijn eigen race te concentreren, maar de tegenstander in de rit kan zeker op de 1000 meter ook van belang zijn. De deze week afwezige titelverdediger Kai Verbij zag zo zijn olympische rit tegen de Canadees Laurent Dubreuil mislukken door een moeilijke kruising.

"Als je een tegenstander met een langzame of een heel snelle start hebt, moet je daar rekening mee houden", zegt hij, net zoals concurrent Jordan Stolz dit jaar heeft laten zien dat hij een razendsnelle slotronde kan rijden. De 18-jarige Amerikaan won dit jaar net als Otterspeer twee wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter. "Ik wil graag tegen hem rijden, maar ook tegen Kjeld of Thomas Krol."

Meer uit Sport

Kooij sprint naar ritwinst in Parijs-Nice

LES MUREAUX (ANP) - Olav Kooij heeft de eerste etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De jonge wielrenner van Visma - Lease a Bike was na 157 kilometer met start en finish in Les Mureaux de snelste in de sprint. Het verschil met de Deen Mads Pedersen was amper waarneembaar. De Nieuw-Zeelander Laurence Pithie werd derde, de Nederlander Nils Eekhoff vierde.

3 uur geleden
Hassan mist vorm in Tokio en ontdekt: iedere marathon is anders

TOKIO (ANP) - Iedere marathon is anders. Dat is Sifan Hassan te weten gekomen na de marathon van Tokio. De Nederlandse atlete kon niet mee met de kopgroep en eindigde op twee minuten achterstand als vierde. "Meer dan dit zat er niet in. Ik was niet in mijn beste vorm. De drie loopsters die voor mij eindigden, waren beter in vorm", zei ze via een beeldverbinding met de Japanse hoofdstad.

5 uur geleden
Schaatsster Schouten sterkste bij marathonafscheid in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Schaatsster Irene Schouten heeft de slotwedstrijd van de Marathon Cup gewonnen. Schouten was na tachtig rondjes op de ijsbaan van Leeuwarden de snelste in de massasprint. Ze bleef Esther Kiel en Elsemieke van Maaren voor. Voor Schouten gold de marathon in Leeuwarden als haar afscheidswedstrijd.

5 uur geleden
Blessure houdt Tjin A-Lim uit halve finales 60 meter horden op WK

GLASGOW (ANP) - Maayke Tjin A-Lim heeft zich afgemeld voor de halve finales van de 60 meter horden bij de WK indoor in Glasgow. De 26-jarige atlete uit Hoorn heeft een lichte blessure opgelopen na de series, meldde de Atletiekunie.

6 uur geleden
Bol loodst estafettevrouwen naar finale 4x400 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Femke Bol heeft de estafetteploeg op de 4x400 meter bij de WK indoor in Glasgow naar de finale geloodst. Een versnelling op de laatste 200 meter was ruim voldoende om de eerste serie te winnen in een tijd van 3.27,70. De finale is zondagavond.

7 uur geleden
Estafettemannen overtuigend naar finale 4x400 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - De Nederlandse sprinters van de 4x400 meter estafette hebben zich op de WK indooratletiek in Glasgow geplaatst voor de finale op zondagavond. Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela liepen in de tweede serie naar de eerste plaats in een tijd van 3.06,47. Het Portugese kwartet eindigde als tweede in 3.06,57.

7 uur geleden
Visser moeiteloos door naar halve finales 60 meter horden op WK

GLASGOW (ANP) - Nadine Visser heeft zich moeiteloos geplaatst voor de halve finales van de 60 meter horden bij de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. De Noord-Hollandse won haar serie in 7,85 seconden en kan zich opmaken voor de volgende ronde. De halve finales en ook de finale zijn zondagavond.

8 uur geleden