Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Otterspeer wil na succesvol jaar ook eens de beste zijn op een WK

Otterspeer wil na succesvol jaar ook eens de beste zijn op een WK

ORANJEWOUD (ANP) - Hein Otterspeer hoopt op de WK afstanden een van zijn beste seizoenen uit zijn schaatscarrière te voorzien van een passend slot. "Het zou fantastisch zijn als het lukt op het belangrijkste moment", kijkt de 34-jarige schaatser van Reggeborgh vooruit naar de WK in Heerenveen, waar hij donderdag start op de teamsprint en ook de 500 en 1000 meter rijdt.

Otterspeer keerde terug uit Polen met de wereldbeker op de 1000 meter. Hij was dit hele seizoen goed, won twee wereldbekerwedstrijden en de Nederlandse sprinttitel. Maar op de WK moet het gebeuren in één wedstrijd. "Vooral de 1000 meter loopt dit seizoen heel goed", zegt hij na een seizoen waarin grote blessures achterwege bleven.

Vertrouwen is volgens hem belangrijk in een race waar het op de details aankomt en hij met hoge snelheid de bochten in gaat. "Het is heel fijn te weten dat je de kracht en het vermogen hebt om die afstand goed te kunnen rijden. Daar put ik enorm veel vertrouwen uit. Je hoeft er minder over na te denken en weet precies wat je moet doen."

Beste versie

Daar gaat een grondige voorbereiding aan vooraf. Otterspeer legt uit hoe hij zijn races goed terugkijkt. "Zeker die race op de NK sprint die ik won, dat was een van de beste 1000 meters in mijn carrière. Die klopte op heel veel vlakken. Die race bestudeer ik en dan weet ik wat ik op bepaalde momenten deed en hoe het voelde. Dat probeer ik te perfectioneren."

Voor Otterspeer moet het nog een keer perfect op een WK. Die wereldtitel ontbreekt namelijk nog. "Ik moet niks, maar ik wil het heel graag. Met dat idee sta ik aan de start", zegt hij. "Ik wil de beste versie van mezelf laten zien. Dan weet ik dat ik meedoe voor de winst. Ik ben vaak genoeg de beste geweest, ook in internationale wedstrijden, maar je wil uiteindelijk de beste zijn op een WK. Je bent wereldkampioen, dat klinkt super. Ik heb voor de rest alle kleuren, behalve het goud."

Langzame of snelle start

Otterspeer zegt zich vooral op zijn eigen race te concentreren, maar de tegenstander in de rit kan zeker op de 1000 meter ook van belang zijn. De deze week afwezige titelverdediger Kai Verbij zag zo zijn olympische rit tegen de Canadees Laurent Dubreuil mislukken door een moeilijke kruising.

"Als je een tegenstander met een langzame of een heel snelle start hebt, moet je daar rekening mee houden", zegt hij, net zoals concurrent Jordan Stolz dit jaar heeft laten zien dat hij een razendsnelle slotronde kan rijden. De 18-jarige Amerikaan won dit jaar net als Otterspeer twee wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter. "Ik wil graag tegen hem rijden, maar ook tegen Kjeld of Thomas Krol."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden