Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Otten laat partijleiderschap FVD 'graag aan iemand anders over'

Otten laat partijleiderschap FVD 'graag aan iemand anders over'

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Forum voor Democratie-politicus Henk Otten, inmiddels op eigen titel Eerste Kamerlid, heeft officieel recht op de zetel die vrijkomt doordat Theo Hiddema uit de Tweede Kamer stapt. Susan Teunissen stond nog boven Otten op de lijst, maar bedankt voor een plek in het parlement. Otten zelf wil kijken waar hij "de beste resultaten kan boeken".

"De vraag is: waar hebben we de grootste politieke slagkracht?" vraagt Otten zich af. "We hebben natuurlijk een best goede positie in de Eerste Kamer." De Groep-Otten (GO) heeft twee zetels in de senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Al eerder heeft het kabinet moeten aankloppen bij GO voor steun.

Het hangt er ook van af wie uiteindelijk de zetel van Otten dan weer inneemt in de Eerste Kamer. Op de kandidatenlijsten waarmee Forum voor Democratie de verkiezingen zijn ingegaan, staan aanhangers van oud-partijleider Thierry Baudet en van Otten, die in 2019 na ruzie uit de partij stapte.

Leedvermaak

Otten zegt overigens niet dat hij met leedvermaak naar de crisis in zijn oude partij kijkt. "Tragisch", noemt hij het gedoe. Een terugkeer sluit hij volledig uit, ook zonder Baudet is het niet meer zijn partij. "Wat een failliete boel", zegt Otten erover.

Wybren van Haga, nu nog onafhankelijk Kamerlid en kandidaat op plek 8 van de FVD-verkiezingslijst, ziet het wel gebeuren dat Otten de zetel van Hiddema inneemt. Een hereniging van FVD en GO zit er volgens hem niet in. "Ik ken ze beide en dat lijkt me sterk."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

2 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

3 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

3 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

4 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

4 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

4 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

7 uur geleden