Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oscars 2022: CODA wint beste film, Will Smith slaat Chris Rock

Oscars 2022: CODA wint beste film, Will Smith slaat Chris Rock

LOS ANGELES (ANP) - De film CODA is de grote verrassing geworden bij de uitreiking van de Oscars. De coming of age-film over een tienermeisje in een gezin dat verder uit dove mensen bestaat, won de prijzen voor beste film, beste scenario en beste mannelijke bijrol. Acteur Troy Kotsur, die de vader speelt in de film, is de eerste dove mannelijke acteur die een Oscar heeft gewonnen. CODA is bovendien de eerste film van een streamingdienst die bij de Oscars met de hoofdprijs naar huis gaat.

De prijsuitreiking werd echter overschaduwd door een incident tussen Chris Rock en Will Smith. Rock maakte een grap over het haar van Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will die aan de haarziekte alopecia lijdt. Smith stormde het podium op en sloeg Rock keihard op zijn kaak. "Neem de naam van mijn vrouw niet meer in je fucking mond!" schreeuwde Smith. Het incident leidde tot een vreemde sfeer in de zaal. Veel aanwezigen leken niet goed te weten hoe zij moesten reageren.

Smith kwam terug op het incident toen hij later het beeldje voor beste acteur won. Hij kreeg de prijs voor zijn rol als Richard Williams, de vader van de tennissende zussen Serena en Venus Williams. Tijdens het dankwoord maakte Smith zijn excuses aan de Academy voor het incident eerder op de avond. Smith bood geen excuses aan Rock aan.

Dune

De meeste prijzen gingen naar de film Dune, die zes beeldjes won. Het ging echter om allemaal technische categorieën. Dune kreeg de beeldjes voor beste muziek, geluid, montage, camerawerk, speciale effecten en production design. De film vertelt over een jongeman die naar de gevaarlijkste planeet van het universum moet reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen.

De film die de meeste nominaties ontving, The Power of the Dog, kreeg slechts één Oscar. Jane Campion won de prijs voor beste regisseur. Zij is daarmee de derde vrouw in de geschiedenis die deze eer te beurt valt.

Jessica Chastain werd gekozen tot beste filmactrice. Ze won de Oscar voor haar rol in biopic The Eyes of Tammy Faye. Tammy Faye was de vrouw van een televangelist, met wie zij een enorm lucratieve christelijke televisiezender opzette. Haar man Jim, die heimelijk homoseksueel was, werd uiteindelijk veroordeeld voor grootschalige fraude. In haar toespraak vroeg Chastain aandacht voor de lhbti-gemeenschap en mensen die worstelen met suïcide-gedachten.

Openingsmonoloog

Tijdens de openingsmonoloog haalden de drie presentatrices hard uit naar Florida, waar de Don’t Say Gay-wet, die lessen over seksuele diversiteit verbiedt, tot veel opschudding heeft geleid. "Voor iedereen in Florida: we gaan vanavond een gay avond hebben", verzekerden Amy Schumer, Regina Hall en Wanda Sykes de kijkers. Daarna herhaalden zij het woord gay meerdere malen achter elkaar. De omstreden wet leidde tot veel protesten binnen het Walt Disney-concern omdat de hoogste baas zich wekenlang niet uitsprak tegen de wet.

Ook Ariana DeBose, die de prijs voor vrouwelijke bijrol won, brak een lans voor de lhbti-gemeenschap. Zij won het beeldje voor haar vertolking van Anita in de remake van de West Side Story. Bijzonder is dat Rita Moreno, de actrice die in de oorspronkelijke versie van de West Side Story de rol van Anita speelde, daar in 1962 ook een Oscar voor won.

DeBose bedankte Moreno in haar toespraak ook "omdat je de weg hebt vrijgemaakt voor zoveel andere Anita's zoals ik". De actrice beklemtoonde de kansen die zij als queer actrice van kleur heeft gekregen in Hollywood. "Er is een plek voor ons", sloot zij af, een verwijzing naar een van de bekendste nummers uit de West Side Story. De 31-jarige is de eerste openlijk homoseksuele vrouw van kleur die een Oscar won ooit.

Meer uit Buitenland

VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

1 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

1 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

2 uur geleden
Bijna drie jaar cel geëist tegen Russische mensenrechtenactivist

MOSKOU (ANP/AFP) - Een aanklager heeft in Rusland bijna drie jaar cel geëist tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov. De 70-jarige Orlov wordt ervan beschuldigd dat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht en de aanval op Oekraïne meerdere malen heeft veroordeeld.

2 uur geleden
Onderzoek naar kritiek op Israël tijdens slotceremonie Berlinale

BERLIJN (ANP/DPA) - De kritiek op Israël tijdens de slotceremonie van het filmfestival van Berlijn (de Berlinale) wordt onderzocht, aldus de Duitse cultuurminister Claudia Roth..

2 uur geleden
Team: Navalny werd vermoord in aanloop naar gevangenenruil

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die onlangs in een strafkamp overleed, zou in aanmerking zijn gekomen voor een gevangenenruil, zegt zijn team in een YouTubevideo. Navalny zou zijn vermoord vanwege de aanstaande gevangenenruil, wordt beweerd in de video.

3 uur geleden