Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse orkesten en concerthallen worden na de versoepeling van coronaregels geplaagd door een nieuw probleem: buitenlandse artiesten missen optredens omdat ze te lang op hun visum moeten wachten. Dat treft ook Nederlandse musici, schrijft The New York Times.

In de VS zijn coronamaatregelen op veel plaatsen versoepeld toen de vaccinatiegraad steeg. Dat betekent dat weer live opgetreden kan worden, maar het is niet vanzelfsprekend dat buitenlandse artiesten tijdig een visum krijgen. Amerikaanse ambassades en consulaten lopen vaak flink achter bij de verwerking van aanvragen.

Dat probleem treft volgens de krant vooral organisaties die zich bezighouden met klassieke muziek. Die halen hun sterren vaak uit het buitenland. Zo kregen onder anderen de Nederlandse pianisten Lucas en Arthur Jussen hun visa niet op tijd voor hun geplande optredens bij het Boston Symphony Orchestra.

Olympische Spelen

"Het is alsof je vier jaar traint voor de Olympische Spelen en dan op het laatste moment te horen krijgt dat je niet kan meedoen", zei Arthur Jussen volgens de krant. De broers hadden eerder al via Facebook laten weten enorm teleurgesteld te zijn dat ze niet naar Boston konden komen.

Ook de Noorse pianist Leif Ove Andsnes kreeg onlangs niet op tijd een visum. Daardoor moest het New York Philharmonic op het laatste moment een vervanger zoeken. En toen de Seattle Symphony voor het eerst in anderhalf jaar weer voor een volle zaal kon optreden, ontbrak de Deense dirigent Thomas Dausgaard door visumproblemen.

Inreisregels

De Verenigde Staten hadden vanwege de coronapandemie strenge inreisregels ingesteld. Amerikaanse diplomatieke posten zijn volgens de krant overspoeld met verzoeken van mensen die willen aantonen dat ze het recht hebben om toch naar de VS te komen. Ambassades kampen ondertussen ook met personeelstekorten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat de verwerking van visumaanvragen door de coronapandemie langer duurt. De VS willen de inreismaatregelen voor volledig gevaccineerde reizigers uit veel landen volgende maand versoepelen. Dat leidt mogelijk tot nog meer visumaanvragen.

Meer uit Buitenland

Europese landen trainen al 1100 Oekraïense militairen

BRUSSEL/BRZEG (ANP/DPA) - In de EU zijn tot dusver 1100 Oekraïense militairen opgenomen in trainingsmissies bestemd voor de Oekraïense strijdkrachten. De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, zei dit vrijdag bij een bezoek aan een trainingskamp in Polen.

18 minuten geleden
Biden na antisemitische uitspraken van Ye: Hitler was duivels

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden lijkt te hebben gereageerd op de antisemitische uitspraken van rapper Kanye 'Ye' West. "Ik wil een paar dingen duidelijk maken: de Holocaust is gebeurd. Hitler was een duivels figuur", twitterde Biden vrijdag.

1 uur geleden
Europese Commissie wil in EU zelfde straf bij ontduiken sancties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie stelt voor overal in de Europese Unie dezelfde regels en strafmaten in te voeren voor het ontduiken van sancties tegen Rusland. Russische oligarchen en bedrijven waartegen EU-sancties zijn ingesteld, kunnen nu nog sancties omzeilen doordat ze anders worden uitgevoerd of bestraft in de verschillende EU-landen. Zo vinden oligarchen openingen om hun eigendommen uit het zicht te houden, stelt het dagelijks EU-bestuur.

4 uur geleden
Poetin en Scholz bellen elkaar over Oekraïne

MOSKOU/BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - President Vladimir Poetin en bondskanselier Olaf Scholz hebben met elkaar gebeld over de oorlog in Oekraïne, zo is in Moskou en Berlijn bekendgemaakt. De twee hebben elkaar beloofd in contact te blijven. Volgens de persdienst van het Kremlin belde Scholz Poetin op "om bepaalde aspecten van de situatie in Oekraïne te bespreken". Poetin heeft daarbij gevraagd of Duitsland zijn positie ten aanzien van het conflict niet zou moeten heroverwegen omdat het Westen "een destructieve lijn volgt".

6 uur geleden
Chinese steden komen met verdere versoepelingen coronabeleid

BEIJING (ANP/AFP) - Meerdere steden in China hebben vrijdag hun coronamaatregelen verder versoepeld na de protesten tegen het beleid. Zo hoeven inwoners van sommige plaatsen zich niet meer dagelijks te testen en bij een besmetting mogen zij thuis in isolatie in plaats van in speciale isolatiecentra van de overheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag blij te zijn dat China zijn coronabeleid versoepelt.

6 uur geleden
Zorgen België over toename ziekenhuisopnames baby's met RS-virus

BRUSSEL (ANP) - Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, het Belgische RIVM, roept ouders in zijn land op om even geen bezoekjes af te leggen of naar bijeenkomsten te gaan met baby's. Sinds enkele dagen zorgt een "intense circulatie" van het RS-virus in België voor een stijgend aantal baby’s en kinderen dat met acute luchtweginfecties moet worden opgenomen. Verschillende pediatrische ziekenhuizen trokken de voorbije dagen aan de alarmbel.

7 uur geleden
Rusland haalt eerste mensen weg uit Zuid-Oekraïense stad Kachovka

KACHOVKA (ANP/RTR) - De Russische autoriteiten in de Zuid-Oekraïense regio Cherson zeggen te beginnen met de "evacuatie" van de eerste mensen uit de stad Kachovka, die bij een belangrijke stuwdam in de rivier de Dnjepr ligt. Mensen met een "beperkte mobiliteit" zouden vanaf zaterdag worden weggehaald.

8 uur geleden