Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse orkesten en concerthallen worden na de versoepeling van coronaregels geplaagd door een nieuw probleem: buitenlandse artiesten missen optredens omdat ze te lang op hun visum moeten wachten. Dat treft ook Nederlandse musici, schrijft The New York Times.

In de VS zijn coronamaatregelen op veel plaatsen versoepeld toen de vaccinatiegraad steeg. Dat betekent dat weer live opgetreden kan worden, maar het is niet vanzelfsprekend dat buitenlandse artiesten tijdig een visum krijgen. Amerikaanse ambassades en consulaten lopen vaak flink achter bij de verwerking van aanvragen.

Dat probleem treft volgens de krant vooral organisaties die zich bezighouden met klassieke muziek. Die halen hun sterren vaak uit het buitenland. Zo kregen onder anderen de Nederlandse pianisten Lucas en Arthur Jussen hun visa niet op tijd voor hun geplande optredens bij het Boston Symphony Orchestra.

Olympische Spelen

"Het is alsof je vier jaar traint voor de Olympische Spelen en dan op het laatste moment te horen krijgt dat je niet kan meedoen", zei Arthur Jussen volgens de krant. De broers hadden eerder al via Facebook laten weten enorm teleurgesteld te zijn dat ze niet naar Boston konden komen.

Ook de Noorse pianist Leif Ove Andsnes kreeg onlangs niet op tijd een visum. Daardoor moest het New York Philharmonic op het laatste moment een vervanger zoeken. En toen de Seattle Symphony voor het eerst in anderhalf jaar weer voor een volle zaal kon optreden, ontbrak de Deense dirigent Thomas Dausgaard door visumproblemen.

Inreisregels

De Verenigde Staten hadden vanwege de coronapandemie strenge inreisregels ingesteld. Amerikaanse diplomatieke posten zijn volgens de krant overspoeld met verzoeken van mensen die willen aantonen dat ze het recht hebben om toch naar de VS te komen. Ambassades kampen ondertussen ook met personeelstekorten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat de verwerking van visumaanvragen door de coronapandemie langer duurt. De VS willen de inreismaatregelen voor volledig gevaccineerde reizigers uit veel landen volgende maand versoepelen. Dat leidt mogelijk tot nog meer visumaanvragen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Eerste Omikron-geval ontdekt in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus heeft ook de Verenigde Staten bereikt. Gezondheidsdienst CDC heeft de mogelijk besmettelijkere variant vastgesteld in Californië, bij een reiziger die op 22 november uit Zuid-Afrika terugkeerde.

2 uur geleden
Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven, melden media in de VS. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

3 uur geleden
WHO: vaccin lijkt te beschermen tegen ernstige gevolgen Omikron

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het is aannemelijk dat coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe Omikron-variant, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het staat nog niet vast. Er is meer en langer onderzoek nodig.

4 uur geleden
VS verlangen ook van gevaccineerde reiziger verse coronatest

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse autoriteiten willen internationale reizigers naar de Verenigde Staten verplichten uiterlijk een ​​dag voor vertrek een coronatest te doen, melden functionarissen. Momenteel hebben gevaccineerde reizigers naar de VS drie dagen voor vertrek een negatieve test nodig. Voor niet-gevaccineerde Amerikanen en anderen die permanent in de VS wonen mag de test nu al hooguit een dag oud zijn. Andere ongevaccineerden mogen, op enkele uitzonderingen na, niet per vliegtuig binnenkomen.

6 uur geleden
Tienduizenden Britten al vijf nachten zonder stroom na storm

LONDEN (ANP) - Tienduizenden Britten zitten al bijna een week zonder stroom door de zware storm Arwen, die een spoor van verwoestingen heeft achtergelaten. In de politiek gaan inmiddels stemmen op om het leger in te zetten om te helpen bij het repareren van de schade aan het elektriciteitsnet. Ook ligt de regering onder vuur omdat parlementariërs vinden dat ze slecht zijn geïnformeerd, schrijven Britse media.

9 uur geleden
Von der Leyen: we moeten praten over vaccinatieplicht

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

9 uur geleden
Ziekenhuizen Oostenrijk selecteren patiënten (triage) door corona

SALZBURG (ANP) - Door het grote aantal coronagevallen zijn Oostenrijkse ziekenhuizen overgegaan op het selecteren van patiënten, de zogenoemde triage. Artsen beslissen welke patiënten de beste overlevingskansen hebben, melden media.

9 uur geleden