Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse orkesten en concerthallen worden na de versoepeling van coronaregels geplaagd door een nieuw probleem: buitenlandse artiesten missen optredens omdat ze te lang op hun visum moeten wachten. Dat treft ook Nederlandse musici, schrijft The New York Times.

In de VS zijn coronamaatregelen op veel plaatsen versoepeld toen de vaccinatiegraad steeg. Dat betekent dat weer live opgetreden kan worden, maar het is niet vanzelfsprekend dat buitenlandse artiesten tijdig een visum krijgen. Amerikaanse ambassades en consulaten lopen vaak flink achter bij de verwerking van aanvragen.

Dat probleem treft volgens de krant vooral organisaties die zich bezighouden met klassieke muziek. Die halen hun sterren vaak uit het buitenland. Zo kregen onder anderen de Nederlandse pianisten Lucas en Arthur Jussen hun visa niet op tijd voor hun geplande optredens bij het Boston Symphony Orchestra.

Olympische Spelen

"Het is alsof je vier jaar traint voor de Olympische Spelen en dan op het laatste moment te horen krijgt dat je niet kan meedoen", zei Arthur Jussen volgens de krant. De broers hadden eerder al via Facebook laten weten enorm teleurgesteld te zijn dat ze niet naar Boston konden komen.

Ook de Noorse pianist Leif Ove Andsnes kreeg onlangs niet op tijd een visum. Daardoor moest het New York Philharmonic op het laatste moment een vervanger zoeken. En toen de Seattle Symphony voor het eerst in anderhalf jaar weer voor een volle zaal kon optreden, ontbrak de Deense dirigent Thomas Dausgaard door visumproblemen.

Inreisregels

De Verenigde Staten hadden vanwege de coronapandemie strenge inreisregels ingesteld. Amerikaanse diplomatieke posten zijn volgens de krant overspoeld met verzoeken van mensen die willen aantonen dat ze het recht hebben om toch naar de VS te komen. Ambassades kampen ondertussen ook met personeelstekorten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat de verwerking van visumaanvragen door de coronapandemie langer duurt. De VS willen de inreismaatregelen voor volledig gevaccineerde reizigers uit veel landen volgende maand versoepelen. Dat leidt mogelijk tot nog meer visumaanvragen.

Meer uit Buitenland

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

1 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

1 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

1 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

3 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

3 uur geleden
Europese missie Rode Zee niet bedreigd door aanval Iran op Israël

LARISSA (ANP/RTR/AFP) - De marinemissie van de Europese Unie in de Rode Zee had niet te lijden onder de aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Wel zijn meer gevechtsschepen nodig om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen in Jemen, aldus de commandant van de missie. Volgens hem is door de enorme uitgestrektheid van het te bewaken gebied minstens een verdubbeling nodig, vooral als de scheepvaart weer toeneemt.

4 uur geleden