Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkaan Eta nadert de kust van Midden-Amerika

Orkaan Eta nadert de kust van Midden-Amerika

MANAGUA (ANP) - Orkaan Eta raast met windstoten van 240 kilometer per uur af op de kust van Midden-Amerika. De orkaan heeft zich ontwikkeld tot een van de zwaarste Atlantische stormen van dit jaar.

Volgens het National Hurricane Center (NHC) in het Amerikaanse Miami is de verwachting dat de orkaan levensbedreigende vloedgolven, overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt als hij dinsdagochtend de kust van Nicaragua bereikt. Maar liefst 64 cm regen zou er kunnen vallen door Eta. De storm zal na de oostkust van Nicaragua misschien ook Cuba aandoen.

Het is zeldzaam dat een Atlantische storm in november nog deze kracht bereikt, aldus een onderzoeker van Colorado State University. Tot nu toe waren de Atlantische stormen dit jaar nog niet zo zwaar als in andere seizoenen. Het is de 28e storm in 2020 in de Atlantische Oceaan, dat is bijna een recordaantal. Alleen in 2005 waren er net zoveel stormen.

Volgens de Nicaraguaanse autoriteiten zijn meer dan 3000 huishoudens geëvacueerd in de noordoostelijke regio van het land. De regering stuurde zondag al voedsel naar het gebied en hulptroepen die na de storm de infrastructuur moeten helpen herstellen.

Het NHC waarschuwt voor rampzalige winden en overstromingen in zowel Nicaragua als Honduras. Ook wijst het centrum erop dat in Jamaica, El Salvador, de Kaaimaneilanden, het zuidoosten van Mexico en het zuiden van Haïti plotselinge overstromingen dreigen.

Meer uit Buitenland

Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

1 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

3 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

5 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

8 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

10 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

12 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

13 uur geleden