Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkaan Beryl vrijdag verwacht in Mexico, na ravage in Jamaica

Orkaan Beryl vrijdag verwacht in Mexico, na ravage in Jamaica

KINGSTON/MIAMI (ANP/RTR) - Orkaan Beryl landt vrijdagavond laat in Mexico, verwacht het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). De krachtige orkaan van categorie 4 raast met een maximum snelheid van 215 kilometer per uur door het Caribisch gebied.

Woensdag teisterde Beryl Jamaica met hevige wind en regen, waarbij ten minste één persoon omkwam. Een vrouw stierf nadat een boom op haar huis was gevallen. Het dodental als gevolg van de orkaan is daarmee opgelopen tot minstens tien. Dat aantal ligt vermoedelijk hoger, maar er is nog weinig communicatie mogelijk met door overstromingen en harde wind getroffen omliggende eilanden.

Bijna duizend Jamaicanen zaten woensdagavond nog in opvangcentra, zei Richard Thompson, waarnemend directeur-generaal van de Jamaicaanse rampendienst, tegen een lokale nieuwszender. De belangrijkste luchthavens van het eiland zijn gesloten en de straten grotendeels leeg. Premier Andrew Holness stelde woensdag een landelijke avondklok in. Sommige wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen of overstromingen.

Volgens de meteorologische dienst van het eiland stond Beryl woensdagavond "op het punt om weg te trekken van Jamaica" richting de Kaaimaneilanden.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

35 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

1 uur geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

2 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden