Organisatoren verboden coronaprotest Den Haag naar de rechter
DEN HAAG (ANP) - De groep Virus Waanzin, die zondag wil demonstreren op het Malieveld in Den Haag, stapt naar de rechter. De gemeente Den Haag heeft het protest namelijk verboden. Via een kort geding willen de organisatoren de mogelijkheid krijgen om toch te betogen. "Heb geduld. Wij gaan zondag de vrijheid vieren. Dat kan niet worden verboden", zegt medeorganisator Mordechay Krispijn op de Facebookpagina van de groep.
Het kort geding wordt schriftelijk gevoerd en niet fysiek in de rechtbank. De rechtbank in Den Haag zal waarschijnlijk vrijdag nog of anders zaterdag uitspraak doen. Dat zal dan wel een verkort vonnis worden, zonder uitgebreide toelichting. Dus alleen een toe- of afwijzing.
Virus Waanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is. Virus Waanzin wil zondag tussen 13.00 en 17.00 uur op het Malieveld staan, met als thema Samen terug naar normaal. Mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, muzikant Ernst Jansz van Doe Maar, DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.
10.000 bezoekers
De gemeente Den Haag zegt dat de organisatoren aanvankelijk uitgingen van honderd deelnemers, maar nu 10.000 bezoekers verwachten. Dat maakt het heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid en leidt bovendien tot een "vrees voor wanordelijkheden", aldus de gemeente. Bovendien wil Virus Waanzin op het Malieveld "een urenlang programma met bekende dj's organiseren". Volgens de gemeente zou de demonstratie in feite een groot evenement worden. Evenementen zijn tot 1 september verboden.
"Het recht op demonstratie is een groot goed maar is niet ongelimiteerd. Het Malieveld is niet van elastiek. In de gemeente Den Haag bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst", verklaart de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes.
Virus Waanzin had al een kort geding aangespannen tegen de overheid. De groep eist daarin dat de overheid de lockdown intrekt. Die zaak dient volgende week.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag honderden klimaatdemonstranten aangehouden op de A12 in Den Haag. Twintig van hen werden opgepakt voor belemmering en vernieling, zoals graffiti spuiten, en 350 op grond van de Wet Openbare Manifestaties, aldus de politie. Die laatste groep is alweer vrij, de andere twintig zitten nog vast.
3 uur geledenMAARHEEZE (ANP) - In een auto aan de Fazantlaan in het Noord-Brabantse Maarheeze is zaterdag een overleden persoon aangetroffen. De politie meldt er rekening mee te houden dat de overledene door een misdrijf om het leven is gekomen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft rond 19.00 uur alle klimaatdemonstranten van de A12 gehaald. De weg werd sinds het middaguur geblokkeerd. De gehele politie-inzet heeft ongeveer twee uur geduurd.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie is begonnen met het weghalen van klimaatactivisten van de A12 in Den Haag. Een ANP-verslaggever ziet dat er nog tientallen actievoerders van onder meer Extinction Rebellion op de weg zijn. De A12 is sinds het middaguur geblokkeerd door de demonstranten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie vordert de klimaatdemonstranten om van de A12 te gaan. Een ANP-verslaggever ter plaatse ziet arrestatiebusjes de weg oprijden. Zo'n honderd actievoerders staan nog op de Haagse weg.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van de snelweg A12 in Den Haag zijn nog altijd honderden mensen op de been. Het is wel merkbaar rustiger dan aan het begin van de actie, die om 12.00 uur begon.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het klimaatprotest van actiegroep Extinction Rebellion op de snelweg A12 in Den Haag is nog altijd volle gang. Honderden demonstranten blokkeren sinds 12.00 uur de snelweg in beide richtingen. Ze eisen dat de overheid stopt met subsidies voor de fossiele sector. Er komen nog steeds mensen naar het protest, tegelijkertijd vertrekken er ook geregeld mensen.
8 uur geleden