Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisator abortusprotest Polen hangt celstraf boven het hoofd

Organisator abortusprotest Polen hangt celstraf boven het hoofd

WARSCHAU (ANP) - Een van de organisatoren van de demonstraties tegen de strenge nieuwe abortuswet in Polen is aangeklaagd en riskeert een celstraf van acht jaar, heeft een openbaar aanklager donderdag gemeld. De activiste Marta Lempart is onder meer aangeklaagd voor het organiseren van de betogingen omdat daarbij de coronaregels zouden zijn geschonden.

Ook is Lempart aangeklaagd wegens het beledigen van de politie en het oproepen tot aanvallen op kerken, meldde het een woordvoerder van het Poolse Openbaar Ministerie. Lempart ontkent schuld en weigert verder een verklaring af te leggen.

Tegen de Poolse nieuwssite Onet zinspeelde Lempart erop dat de aanklachten tegen haar een voorbode zijn voor wat andere betogers te wachten staat. Tegen de krant Gazeta Wyborcza zei Lempart dat er met de zware aanklachten een "nieuw mechanisme" op haar wordt toegepast.

De Amerikaanse regering mengde zich donderdag ook in de zaak. President Joe Biden heeft zich uitgesproken voor het recht van vrouwen om voor een abortus te kiezen. "De aanklachten van vandaag zijn tekenend voor het inperken van burgerrechten in Polen", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij wees die ook op een wetsvoorstel voor een advertentiebelasting, waarmee de conservatieve Poolse regering volgens critici de vrije pers wil aanpakken.

In Polen wordt op grote schaal gedemonstreerd sinds het grondwettelijk hof in oktober een uitspraak deed die in praktijk de meeste abortussen verbiedt. Alleen in gevallen van verkrachting of incest mag een meisje of vrouw nog een ongeboren kind laten weghalen in het overwegend katholieke land.

Voor de uitspraak van het hof had Polen al een van de strengste abortuswetten van Europa. Jaarlijks worden er minder dan 2000 abortussen uitgevoerd. Vrouwenrechtenorganisaties schatten dat jaarlijks 200.000 Poolse vrouwen een illegale abortus ondergaan of naar het buitenland reizen om een zwangerschap te laten afbreken.

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

1 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

2 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

7 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

8 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

9 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

9 uur geleden