Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties willen snel betere wetgeving seksuele intimidatie

Organisaties willen snel betere wetgeving seksuele intimidatie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid moet vaart maken met het ratificeren van een internationaal verdrag dat geweld en (seksuele) intimidatie op de werkvloer tegengaat. Daartoe roept een petitie op die door 23 organisaties en ruim 2200 anderen is ondertekend en woensdag is aangeboden aan minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Onder meer vakbond FNV, de Nederlandse Vrouwenraad, expertisecentrum Seksualiteit Rutgers en kennisinstituut Atria steunen het initiatief. Aanleiding voor de handtekeningenactie was de uitzending van BOOS, waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma The Voice naar buiten kwam.

Volgens de ondertekenaars ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie. Zo is er op de werkvloer momenteel geen verplichting rondom de onafhankelijkheid en deskundigheid van vertrouwenspersonen, aldus de initiatiefnemers van de petitie.

Arbeidsinspectie

Ze zien graag dat het kabinet daarin verandering brengt. Ook zou de Arbeidsinspectie voldoende armslag moeten hebben om de bestaande regels voor preventie van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te kunnen handhaven.

De petitie roept de regering daarom op het verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties na te leven, dat dergelijk gedrag moet voorkomen. Nederland ondertekende dat in 2019, maar dit is nog niet bekrachtigd door wijzigingen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Minister Van Gennip zegde volgens de initiatiefnemers toe dat Nederland het verdrag snel wil bekrachtigen. Dat zou het kabinet het liefst op Europees niveau zien gebeuren, stellen zij in een verklaring. "In dat kader zal zij bij de huidige EU-voorzitter, Frankrijk, aandringen op snelle ratificering."

Meer uit Binnenland

Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

1 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

4 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

5 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

5 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

5 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

6 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

8 uur geleden