Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) vindt dat de boodschap van het IPCC "luid en duidelijk" is. "De wereld bevindt zich in een diepe klimaatcrisis en we doen niet genoeg", vat de organisatie het laatste rapport samen. Het Climate Action Network (CAN) benadrukt dat de reeks IPCC-rapporten die nu is afgesloten aantoont dat er "een onmiskenbare wetenschappelijke consensus" is over "de urgentie van de klimaatcrisis, de hoofdoorzaken en de verwoestende gevolgen ervan". Die gevolgen zijn vooral te voelen in de meest kwetsbare regio’s op aarde, aldus CAN, een internationale koepelorganisatie waar vanuit Nederland onder meer Milieudefensie en Natuur & Milieu bij zijn aangesloten.

Ook Oxfam Novib legt de nadruk op de ongelijkmatig verdeelde gevolgen van de opwarming van de aarde. "Vooral mensen die in armoede leven en zich niet kunnen wapenen tegen de effecten van klimaatverandering, worden het zwaarst getroffen. Een wereldwijde stijging van slechts 1,1 graad Celsius leidt in Oost-Afrika al tot jarenlange droogte, misoogsten en sterfte van vee met massale honger tot gevolg", aldus de ontwikkelingsorganisatie. Die voegt eraan toe dat het Nederlandse kabinet "de alarmsignalen van de wetenschap niet serieus neemt". Want jaar op jaar blijkt uit publicaties van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat Nederland de eigen klimaatdoelen nog niet haalt.

Kabinet moet adviezen "serieus nemen"

Wat Oxfam betreft moet het kabinet de adviezen die het krijgt "serieus nemen". Dat geldt ook voor het vorige week verschenen advies van een ambtelijke werkgroep onder leiding van AFM-baas Laura van Geest. Die pleitte onder meer voor een "afstandsafhankelijke vliegbelasting" en het verkleinen van de veestapel. Nederlanders zouden ook verleid moeten worden tot een meer plantaardig dieet, omdat dat een kleinere impact op het klimaat heeft.

Het beperken van de opwarming tot 1,5 graad ten opzichte van voor de industrialisatie is niet zomaar een modewoord "of een wensenlijstje van milieuactivisten", zegt CAN verder. "Het is een overlevingsdoel." De klimaatkoepel is kritisch over de plannen die de EU tot nu toe heeft gemaakt om de uitstoot met 55 procent te verlagen tegen 2030, ten opzichte van 1990. Volgens CAN zou Europa minstens op 65 procent moeten mikken. Dat is "een kwestie van wetenschap en wereldwijde gelijkheid".

WWF luidt noodklok

Voor het WWF onderstreept dit rapport ook de noodzaak om de natuur beter te beschermen, herstellen en duurzaam te beheren. Dat noemt de organisatie "urgenter dan ooit". Want de natuur is "onze grootste bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering". Het WWF wijst erop dat oceanen, planten, dieren en de bodem meer dan de helft van de CO2-uitstoot die mensen veroorzaken opnemen.

Meer uit Binnenland

A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

5 minuten geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

1 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

2 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

6 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

6 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

6 uur geleden
Meeste in de modder vastgeraakte auto's in Harlingen weer los

HARLINGEN (ANP) - Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

8 uur geleden