Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

De mensenrechtenorganisaties hekelen de opstelling van de Staat tegenover de oorlog in Gaza en willen via de rechter verandering hierin afdwingen. Zo wordt gewezen op de talloze doden in Gaza en de verwoeste woonwijken.

Levering van onderdelen voor de gevechtsvliegtuigen zorgt er in hun ogen voor dat Nederland medeverantwoordelijk is voor de afstraffing van de Gazaanse burgerbevolking. Partnerlanden in Europa, inclusief Israël, worden vanuit een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht voorzien van de reserveonderdelen. "Het gaat om een schakel die het mogelijk maakt om echte bommen, op echte huizen en op echte families te gooien", aldus de directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes tijdens de zitting.

Oorlogsrecht

De landsadvocaat betoogde namens de Staat dat het een legitieme vraag is of de Israëlische reactie op de terreurdaden van Hamas niet te ver is gegaan. "Maar het antwoord is complex." Zo wordt naar voren gebracht dat Israël zichzelf mag verdedigen en het moeilijk is om "van afstand te beoordelen" of dit gebeurt binnen de regels die ervoor gelden. "Het is niet vastgesteld dat het oorlogsrecht opzettelijk wordt geschonden met de F-35", aldus de landsadvocaat.

Er is ook geen verplichting in het wapenprogramma om te toetsen of Israël de onderdelen nog wel zou mogen krijgen. Daarbij is er volgens de landsadvocaat sprake van "complexe belangen" en kost de situatie "tijd en afstemming".

Doden en gewonden

Zondag meldde het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

De rechter doet uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak. Mogelijk lukt dit eerder, dat wordt dan gecommuniceerd.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

6 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

9 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

11 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

12 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

12 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

15 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

18 uur geleden