Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties onderwijs niet te spreken over begrotingsdeal

Organisaties onderwijs niet te spreken over begrotingsdeal

DEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.

Voorzitter Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij om te zien dat alle protesten door studenten en docenten hun vruchten hebben afgeworpen, waardoor onder andere de langstudeerboete van tafel is. "Maar het is bij lange na niet genoeg om de onderwijskwaliteit op peil te houden", vindt Karbache. "1,2 miljard aan bezuinigingen zorgt er nog steeds voor dat opleidingen verdwijnen en docenten ontslagen moeten worden. Toekomstige generaties zijn daar de dupe van."

Karbache stelt dat het wegvallen van de langstudeerboete "echt een last van onze schouders" is. De LSVb organiseerde samen met andere onderwijsclubs de afgelopen tijd meerdere demonstraties tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. "We hebben daar echt iets in beweging gekregen. Nu moeten we doorpakken; het is tijd om verder te escaleren." De LSVb-voorzitter hint op hardere acties tegen de overgebleven bezuinigingen. "Het is aan studenten om weer de toekomst te redden."

Opluchting

WOinActie vindt de deal tussen de coalitie en de oppositiepartijen "volstrekt onvoldoende". Het enige lichtpuntje dat oprichter Rens Bod van WOinActie ziet is dat de langstudeerboete verdwijnt. "Heel fijn voor de studenten", zegt Bod daarover, die verder totaal niet te spreken is over de onderwijsbezuinigingen. Hij vreest dat daardoor in het wetenschappelijk onderwijs "veel internationaal talent gaat verdwijnen" en dat dit ten koste gaat van de internationale concurrentiepositie.

Ook voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Mylou Miché is "echt heel erg blij" dat de langstudeerboete niet doorgaat. "Dat is een opluchting voor studenten." Maar het ISO blijft kritisch tegenover alle onderwijsbezuinigingen staan, zo zegt Miché: "zolang er bezuinigd wordt op hoger onderwijs, zijn wij tegen".

Meer uit Binnenland

A9 bij Badhoevedorp weer vrijgegeven voor verkeer

BADHOEVEDORP (ANP) - De snelweg A9 bij knooppunt Badhoevedorp is ook in de richting van Amstelveen weer vrijgegeven, melden de ANWB en Rijkswaterstaat. De weg was sinds maandagavond afgesloten door een ongeval, waarbij iemand om het leven kwam.

3 minuten geleden
Tekenaar Annemarie van Haeringen wint Max Velthuijs-prijs 2025

DEN HAAG (ANP) - Tekenaar en prentenboekmaker Annemarie van Haeringen heeft de Max Velthuijs-prijs 2025 gewonnen. Van Haeringen is bekend van Prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder en ook van de tekeningen die ze maakte bij boeken van onder anderen Bibi Dumon Tak, Toon Tellegen en Rindert Kromhout.

8 minuten geleden
GVB blijft vervoerder in Amsterdam en breidt dienstregeling uit

AMSTERDAM (ANP) - GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.

36 minuten geleden
Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

BADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

43 minuten geleden
ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

1 uur geleden
VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

1 uur geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

1 uur geleden