Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties: Nederland aansprakelijk voor lijden na EU-Turkijedeal

Organisaties: Nederland aansprakelijk voor lijden na EU-Turkijedeal

DEN HAAG (ANP) - Amnesty International, vredesorganisatie PAX, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling stellen dat de Nederlandse regering aansprakelijk is voor de mensenrechtenschendingen van vluchtelingen die volgden na de zogeheten EU-Turkijedeal. "Tienduizenden kwamen onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden vast te zitten op de Griekse eilanden", zeggen de organisaties. Als de regering haar aansprakelijkheid niet erkent, volgt "een tweede stap" en wordt een rechtszaak aangespannen, zo is aangekondigd.

Volgens de organisaties had Nederland als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een belangrijke rol in de totstandkoming en uitvoering van de deal. Nederland had "kunnen voorzien" dat het mis zou gaan, na waarschuwingen van ngo's. "Ook Amnesty waarschuwde de regering in 2016 dat dit een historische vergissing zou zijn. Het is schrijnend dat veel politici, inclusief onze eigen minister-president, nog altijd trots zijn op de EU-Turkijedeal."

De organisaties zeggen "de dialoog" te zoeken met de regering over de erkenning van de juridische verantwoordelijkheid. "Daarbij willen we het hebben over rechtsherstel door de regering en de voorwaarden voor eventuele toekomstige migratiedeals: die mogen niet gesloten worden als ze voorzienbaar tot mensenrechtenschendingen leiden en zonder controle van het parlement." Als de dialoog er niet toe leidt dat de regering haar aansprakelijkheid erkent, zo melden de organisaties, volgt een rechtszaak.

Maand tijd voor reactie

"De Staat heeft nu een maand om te reageren en om te laten weten akkoord te gaan met de eisen die worden gesteld in de aansprakelijkstelling, dan wel bereid is hierover in overleg te treden", aldus een woordvoerder van Amnesty. Er staan momenteel nog geen gesprekken gepland, maar de organisaties "staan open voor een uitnodiging".

De EU-Turkijedeal moest ervoor zorgen dat mensen niet meer in groten getale naar Europa zouden komen. "Op basis van de deal zou Griekenland mensen die op irreguliere wijze de oversteek maakten van Turkije naar de Griekse eilanden, mogen terugsturen naar Turkije. Dit terwijl al duidelijk was dat Turkije geen veilig land was omdat het niet in de basisbehoeften van vluchtelingen kon voorzien. Daarnaast had Griekenland een disfunctioneel asielsysteem", aldus de organisaties.

Vluchtelingenkampen

In de praktijk heeft dit ertoe geleid dat talloze vluchtelingen vast kwamen te zitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. "Er was de afgelopen jaren sprake van onder meer overbevolking, een gebrek aan onderwijs, medische en sanitaire voorzieningen, veel te lange asielprocedures, structurele onveiligheid en blootstelling aan fysiek en seksueel geweld en een gebrek aan geschikt voedsel. "Toch is de deal jarenlang in stand gehouden", aldus Amnesty.

Meer uit Binnenland

Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

15 minuten geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

2 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

3 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

4 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

4 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

4 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

4 uur geleden