Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

BRUSSEL (ANP) - Diverse natuur- en milieuorganisaties tekenen bezwaar aan bij de Europese Commissie tegen het "groene stempel" voor biomassa. Ze vinden dat een vorm van 'groenwassen' en eisen een herziening.

"Bossen wereldwijd worden vernietigd voor houtpellets die worden geïmporteerd naar Nederland en de EU", stelt Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. "Door bosverbranding voor energie opnieuw als 'duurzame' activiteit op te nemen, heeft de Europese Commissie de geloofwaardigheid verloren."

Samen met andere groene organisaties uit onder meer Duitsland, Zweden, Portugal, Estland en Polen heeft het comité een bezwaarschrift ingediend tegen de zogeheten taxonomie van de Europese Unie waarin biomassa als 'groen' geldt. Die taxonomie is een soort duurzame investeringsgids voor de financiële sector en kan de komende jaren veel invloed hebben op de investeringen van bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Klimaatdoelen

Op het woensdag gepresenteerde voorstel uit Brussel is veel kritiek. Los van de bezwaren tegen biomassa leidt het besluit om aardgas en kernenergie de komende jaren nog van een groen label te voorzien tot beroering. Het dagelijks bestuur van de EU erkent wel dat die energiebronnen niet per se groen zijn, maar de energiebronnen zijn volgens de commissie nodig om de klimaatdoelen te bereiken.

Over de duurzaamheid van biomassa is al jaren veel discussie. Voorstanders wijzen erop dat biomassa een hernieuwbare energiebron is: zolang bossen in hetzelfde tempo worden aangeplant als gekapt, wordt net zoveel CO2 opgenomen door bomen als de lucht ingaat bij de verbranding van het hout. Tegenstanders wijzen er onder meer op dat het jaren duurt voordat een boom die nu wordt geplant groot genoeg is om serieuze hoeveelheden CO2 op te nemen. Ook zijn er twijfels over het beheer van bossen. De verbranding van biomassa leidt bovendien tot luchtvervuiling.

Meer uit Binnenland

Provincie Drenthe steunt Kamp Westerbork met 3,5 miljoen euro

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe maakt 3,5 miljoen euro vrij om te zorgen dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork de vernieuwingsplannen kan realiseren. Provinciale Staten schaarden zich eensgezind achter het voorstel van Bart van Dekken (CDA) om in het jaar dat Nederland 80 jaar vrijheid viert, aandacht te hebben voor lessen rond oorlog en vrede. "Dit is prachtig", zei commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

19 minuten geleden
Animal Rights vindt doden Utrechtse wolf 'buitenproportioneel'

UTRECHT (ANP) - Animal Rights gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Utrecht wil afgeven voor het afschieten van een wolf die dit voorjaar een vrouw beet. Erwin Vermeulen van de dierrechtenorganisatie noemt afschot van de wolf "buitenproportioneel".

51 minuten geleden
Hoge verwachtingen van satellieten die broeikasgassen gaan meten

DEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.

2 uur geleden
Dierenwelzijnsorganisaties roepen op tot protest op dierendag

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.

2 uur geleden
Onderzoekers: 27 miljoen ton nanoplastic in deel van de oceaan

UTRECHT (ANP) - Naar schatting zweeft er 27 miljoen ton aan extreem kleine deeltjes plastic door de Noord-Atlantische Oceaan. Het gaat om nanoplastics, deeltjes die kleiner zijn dan een micrometer en zelfs voor veel typen microscopen onzichtbaar. "We schrokken ervan dat het zoveel is", zegt hoogleraar Helge Niemann, een van de betrokken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen om de effecten van nanoplastics in zee.

2 uur geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

2 uur geleden
Conferentieoord heeft spijt van koekjesreceptbrief aan gemeenten

EPE (ANP) - Het Conferentiehotel Villa Heidebad in Epe heeft spijt van de 'poederbrief' die het aan meerdere gemeenten heeft gestuurd met daarin meel en een recept voor koekjes. De brief zorgde in onder meer het Drentse Tynaarlo voor onrust, omdat niet direct duidelijk was wat de substantie in de brief was. "Het was heel onhandig", zegt Bjarne Pechler, eigenaar van het conferentieoord.

2 uur geleden