Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

BRUSSEL (ANP) - Diverse natuur- en milieuorganisaties tekenen bezwaar aan bij de Europese Commissie tegen het "groene stempel" voor biomassa. Ze vinden dat een vorm van 'groenwassen' en eisen een herziening.

"Bossen wereldwijd worden vernietigd voor houtpellets die worden geïmporteerd naar Nederland en de EU", stelt Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. "Door bosverbranding voor energie opnieuw als 'duurzame' activiteit op te nemen, heeft de Europese Commissie de geloofwaardigheid verloren."

Samen met andere groene organisaties uit onder meer Duitsland, Zweden, Portugal, Estland en Polen heeft het comité een bezwaarschrift ingediend tegen de zogeheten taxonomie van de Europese Unie waarin biomassa als 'groen' geldt. Die taxonomie is een soort duurzame investeringsgids voor de financiële sector en kan de komende jaren veel invloed hebben op de investeringen van bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Klimaatdoelen

Op het woensdag gepresenteerde voorstel uit Brussel is veel kritiek. Los van de bezwaren tegen biomassa leidt het besluit om aardgas en kernenergie de komende jaren nog van een groen label te voorzien tot beroering. Het dagelijks bestuur van de EU erkent wel dat die energiebronnen niet per se groen zijn, maar de energiebronnen zijn volgens de commissie nodig om de klimaatdoelen te bereiken.

Over de duurzaamheid van biomassa is al jaren veel discussie. Voorstanders wijzen erop dat biomassa een hernieuwbare energiebron is: zolang bossen in hetzelfde tempo worden aangeplant als gekapt, wordt net zoveel CO2 opgenomen door bomen als de lucht ingaat bij de verbranding van het hout. Tegenstanders wijzen er onder meer op dat het jaren duurt voordat een boom die nu wordt geplant groot genoeg is om serieuze hoeveelheden CO2 op te nemen. Ook zijn er twijfels over het beheer van bossen. De verbranding van biomassa leidt bovendien tot luchtvervuiling.

Meer uit Binnenland

Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

3 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

3 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

10 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

11 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

14 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

15 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

16 uur geleden