Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

BRUSSEL (ANP) - Diverse natuur- en milieuorganisaties tekenen bezwaar aan bij de Europese Commissie tegen het "groene stempel" voor biomassa. Ze vinden dat een vorm van 'groenwassen' en eisen een herziening.

"Bossen wereldwijd worden vernietigd voor houtpellets die worden geïmporteerd naar Nederland en de EU", stelt Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. "Door bosverbranding voor energie opnieuw als 'duurzame' activiteit op te nemen, heeft de Europese Commissie de geloofwaardigheid verloren."

Samen met andere groene organisaties uit onder meer Duitsland, Zweden, Portugal, Estland en Polen heeft het comité een bezwaarschrift ingediend tegen de zogeheten taxonomie van de Europese Unie waarin biomassa als 'groen' geldt. Die taxonomie is een soort duurzame investeringsgids voor de financiële sector en kan de komende jaren veel invloed hebben op de investeringen van bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Klimaatdoelen

Op het woensdag gepresenteerde voorstel uit Brussel is veel kritiek. Los van de bezwaren tegen biomassa leidt het besluit om aardgas en kernenergie de komende jaren nog van een groen label te voorzien tot beroering. Het dagelijks bestuur van de EU erkent wel dat die energiebronnen niet per se groen zijn, maar de energiebronnen zijn volgens de commissie nodig om de klimaatdoelen te bereiken.

Over de duurzaamheid van biomassa is al jaren veel discussie. Voorstanders wijzen erop dat biomassa een hernieuwbare energiebron is: zolang bossen in hetzelfde tempo worden aangeplant als gekapt, wordt net zoveel CO2 opgenomen door bomen als de lucht ingaat bij de verbranding van het hout. Tegenstanders wijzen er onder meer op dat het jaren duurt voordat een boom die nu wordt geplant groot genoeg is om serieuze hoeveelheden CO2 op te nemen. Ook zijn er twijfels over het beheer van bossen. De verbranding van biomassa leidt bovendien tot luchtvervuiling.

Meer uit Binnenland

Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

1 uur geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

1 uur geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

1 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

4 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

6 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

8 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

8 uur geleden