Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

Organisaties maken bezwaar tegen groen label voor biomassa

BRUSSEL (ANP) - Diverse natuur- en milieuorganisaties tekenen bezwaar aan bij de Europese Commissie tegen het "groene stempel" voor biomassa. Ze vinden dat een vorm van 'groenwassen' en eisen een herziening.

"Bossen wereldwijd worden vernietigd voor houtpellets die worden geïmporteerd naar Nederland en de EU", stelt Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. "Door bosverbranding voor energie opnieuw als 'duurzame' activiteit op te nemen, heeft de Europese Commissie de geloofwaardigheid verloren."

Samen met andere groene organisaties uit onder meer Duitsland, Zweden, Portugal, Estland en Polen heeft het comité een bezwaarschrift ingediend tegen de zogeheten taxonomie van de Europese Unie waarin biomassa als 'groen' geldt. Die taxonomie is een soort duurzame investeringsgids voor de financiële sector en kan de komende jaren veel invloed hebben op de investeringen van bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Klimaatdoelen

Op het woensdag gepresenteerde voorstel uit Brussel is veel kritiek. Los van de bezwaren tegen biomassa leidt het besluit om aardgas en kernenergie de komende jaren nog van een groen label te voorzien tot beroering. Het dagelijks bestuur van de EU erkent wel dat die energiebronnen niet per se groen zijn, maar de energiebronnen zijn volgens de commissie nodig om de klimaatdoelen te bereiken.

Over de duurzaamheid van biomassa is al jaren veel discussie. Voorstanders wijzen erop dat biomassa een hernieuwbare energiebron is: zolang bossen in hetzelfde tempo worden aangeplant als gekapt, wordt net zoveel CO2 opgenomen door bomen als de lucht ingaat bij de verbranding van het hout. Tegenstanders wijzen er onder meer op dat het jaren duurt voordat een boom die nu wordt geplant groot genoeg is om serieuze hoeveelheden CO2 op te nemen. Ook zijn er twijfels over het beheer van bossen. De verbranding van biomassa leidt bovendien tot luchtvervuiling.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden