
Organisaties: hulpaanbod bij langdurige covid bij velen onbekend
DEN BOSCH (ANP) - De organisaties C-support en PostCovid NL schatten dat heel veel mensen met langdurige covid niet weten dat ze hulp en ondersteuning kunnen krijgen bij aanhoudende gevolgen van een coronabesmetting. Van de 23.000 mensen die zich bij hen hebben gemeld, is het merendeel digitaal vaardig, van oorspronkelijke Nederlandse afkomst, tussen de veertig en de zestig en vooral vrouw.
Genoemde organisaties vrezen dus dat mensen met een migratieachtergrond, laaggeletterden, mensen met een beperking, sommige ouderen en jongeren vaak niet weten dat ze nazorg kunnen krijgen. Om hoeveel mensen het gaat, weten de clubs niet.
De informatie is inmiddels beschikbaar in elf talen, maar de organisaties willen genoemde groepen vooral zien te bereiken via welzijnswerkers, sociaal werkers, vluchtelingenwerk en bijvoorbeeld huisartsen.
C-support helpt met het oplossen van medische-, psychosociale- en werk- en inkomensvragen. PostCovid NL doet aan belangenbehartiging, digitale informatie en lotgenotencontact.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De mazelen verspreiden zich steeds sneller, en daar maakt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) zich grote zorgen om. "Het gaat echt niet goed", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Hij roept ouders op hun kinderen tegen de ziekte te laten vaccineren. "Alleen dan kan je het met z'n allen meer indammen."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen van 18 tot 49 jaar die elk jaar de griepprik krijgen, hoeven komend najaar in principe geen inenting te krijgen tegen het coronavirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het is de enige verandering in de doelgroep.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het zou goed zijn als ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook worden gevaccineerd tegen het RS-virus. Maar eerst moet duidelijk worden hoe vaak de prik moet worden herhaald, zegt de Gezondheidsraad.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De medische zorg in vrouwengevangenissen schiet structureel tekort. Dat meldt Bureau Clara Wichmann (BCW) op basis van verhalen van vrouwelijke (ex-)gedetineerden. Het gevangenispersoneel neemt de klachten van vrouwen vaak niet serieus, met alle gevolgen van dien.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Mazelen grijpen steeds sneller om zich heen in Nederland, vooral op basisscholen met een lage vaccinatiegraad en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd. In de afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen met bijna de helft toegenomen, tot 158. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept ouders op om kinderen met verschijnselen van mazelen thuis te houden tot zeker vier dagen na het ontstaan van vlekjes op de huid. Ook is het advies om dan de huisarts te bellen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Op een basisschool in Amsterdam Nieuw-West zijn inmiddels twintig kinderen besmet met mazelen. Dat zei wethouder Alexander Scholtes (Gezondheid) woensdagochtend in een gemeenteraadsvergadering. Het cluster op de school lijkt niet exponentieel te groeien, aldus Scholtes.
2 dagen geleden