
Organisaties en ouders voor ingang Kamer in actie voor jeugd-ggz
DEN HAAG (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben donderdagochtend bij de ingang van de Tweede Kamer actiegevoerd voor betere jeugd-ggz. Initiatiefnemer was cliëntenorganisatie MIND. Donderdagavond wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de jeugdzorg, waar de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen onder valt.
Bij de ingang van de Kamer waren onder meer vertegenwoordigers van MIND, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de patiëntenvereniging voor eetstoornissen WEET aanwezig, evenals ouders van kinderen die hulp nodig hebben en mensen die zelf te maken hebben gehad met jeugdzorg. Ze droegen witte borden bij zich met daarop teksten als "Ik sta al 1,5 jaar op de wachtlijst voor behandeling...HELP!" en "Sommige soorten jeugdhulp zijn zó specialistisch, die kun je niet in één gemeente regelen". De actievoerders gingen in gesprek met Kamerleden die zich bezighouden met jeugdzorg.
De jeugd-ggz valt nu onder de verantwoordelijkheid van gemeenten, maar dat moet anders, zo vindt MIND. Want misschien heeft de ene gemeente wél plek voor de behandeling van een kind met een eetstoornis, terwijl dat kind in een andere gemeente op de wachtlijst staat. Wachtlijsten voor behandeling, maar ook voor bijvoorbeeld een diagnosetraject voor kinderen bij wie autisme vermoed wordt, kunnen oplopen tot jaren, zegt een woordvoerster. MIND wil dat landelijk in kaart wordt gebracht hoe lang de wachtlijsten zijn. "Als je die informatie hebt, dan kun je daar op handelen."
Kwetsbaar
Ook Rita Maris, moeder van twee kinderen met de eetstoornis ARFID, was bij de actie. Iemand met ARFID is bijvoorbeeld bang voor eten, of voor bepaalde voedingsmiddelen. Maris' jongste zoon moet zo'n 1,5 jaar wachten op hulp. Hij eet in totaal maar zes producten. Toen de limonade die hij drinkt tijdelijk uitverkocht was, had het gezin een groot probleem, legde ze voor de Kamer uit. Haar zoon drinkt namelijk niets anders. Uiteindelijk kon het gezin via de fabrikant nog een lading siroop krijgen, waar ze de maanden mee door konden komen dat het product niet beschikbaar was. Maris wil dat er landelijk meer kennis komt over ARFID en dat er meer plekken voor hulp bijkomen. "Deze kinderen zijn enorm kwetsbaar."
De Kamer praat donderdagavond over het vastgelopen beleid voor jeugdzorg en -bescherming. Het kabinet wil het stelsel veranderen, maar ook bezuinigen. De jeugdzorg kampt met lange wachtlijsten, hoge werkdruk en kinderen met complexe zorgvragen die van de ene naar de andere zorgverlener worden doorverwezen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden