Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisaties: 60.000 overnachtingen in noodopvang zeer onwenselijk

Organisaties: 60.000 overnachtingen in noodopvang zeer onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Sinds december vorig jaar zijn bijna elke dag gemiddeld 181 asielzoekers van Ter Apel naar een andere locatie gebracht om te slapen, omdat er in het aanmeldcentrum niet genoeg bedden waren. Samen hebben ze 60.000 keer de nacht doorgebracht in noodnachtopvang. Een "zeer onwenselijke" situatie, stellen hulporganisaties Rode Kruis, VluchtelingenWerk en Defence for Children.

Het ANP onderzocht opgevraagde cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De noodnachtopvang met bedden voor tweehonderd man werd door het COA voor het eerst ingezet in december 2023. De tenten stonden eerst in Stadskanaal, daarna werden ze opgezet in Tweede Exloërmond, Zuidwolde, Nieuwe Pekela en momenteel Beilen.

Asielzoekers werden er in de avond naartoe gebracht vanuit Ter Apel en gingen na het ontbijt weer met bussen naar het aanmeldcentrum. Sommigen maakten de rit meerdere keren. Het Rode Kruis becijferde dat een vluchteling gemiddeld drie nachten in de noodnachtopvang sliep.

Instabiliteit

"Soms waren daar ook gezinnen of een alleenstaande moeder met drie kinderen", zag het Rode Kruis, dat door het COA werd ingezet op de locaties. VluchtelingenWerk noemt "het heen en weer pendelen" tussen de noodnachtopvang en Ter Apel "zeer onwenselijk". Door een "groot gebrek aan privacy, rust, goede en schone voorzieningen en passend eten" wil de hulporganisatie dat gebruik in de toekomst wordt vermeden. Defence for Children stelt dat de verplaatsingen leiden tot "nog meer instabiliteit voor kwetsbare gevluchte kinderen en dat is schadelijk voor hun ontwikkeling".

De opvangvorm staat op gespannen voet met "menswaardige opvang", zegt ook het COA zelf. "Je ziet dat mensen uitgeput raken door het op-en-neergereis", zegt regiomanager Paula Lambeck. "Je kan zeggen: ze hebben een dak boven het hoofd en krijgen eten en drinken. Maar dat is dan het minimale wat je ze kan bieden."

Asielinstroom

Geconfronteerd met de cijfers herhaalt asielminister Marjolein Faber haar credo zich te focussen op het doen dalen van de asielinstroom. "Dat moet, want de maatschappij kan het niet meer bolwerken." Over de situatie waarin asielzoekers momenteel belanden, zegt de PVV-minister: "Wij moeten zorgen dat mensen netjes worden opgevangen, daar hebben we wet- en regelgeving voor en daar houden we ons aan."

De burgemeester van Westerwolde, waarbinnen Ter Apel ligt, noemt de situatie "dramatisch". Maar volgens Jaap Velema is er behalve de spreidingswet "geen alternatief". De burgemeester ziet de toekomst somber in nu het kabinet die wet wil intrekken. "Want dit is geen instroomprobleem. Vandaar mijn frustratie en woede."

Meer uit Binnenland

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro duurder

DEN HAAG (ANP) - De bouw van het nieuwe pand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is flink vertraagd en pakt daardoor in totaal 136 miljoen euro duurder uit dan aanvankelijk gedacht, meldt minister Fleur Agema (Volksgezondheid) in een Kamerbrief. De oplevering van het nieuwe kantoor in Utrecht Science Park is al meerdere keren uitgesteld, maar de laatst bekendgemaakte planning wordt wel gehaald. Het gebouw wordt volgens de bewindsvrouw in 2025 opgeleverd.

2 uur geleden
Wijkcentrum langer open voor buurtbewoners Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - In het Haagse Wijkcentrum Mariahoeve is het dinsdag een komen en gaan van buurtbewoners die hulp zoeken of een luisterend oor na de explosies aan de Tarwekamp. Ze kunnen er met elkaar in gesprek met een kop koffie of broodje of met vragen terecht bij politiemensen, medewerkers van het Rode Kruis of de woningcorporatie. Het wijkcentrum houdt de deuren momenteel langer open dan gebruikelijk. "We zijn open van 09.00 uur tot 20.00 uur", zegt een woordvoerster.

2 uur geleden
Nieuwe demonstraties hoger onderwijs tegen bezuinigingen

UTRECHT (ANP) - Docenten en studenten in meerdere steden gaan woensdag opnieuw de straat op tegen de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Er zijn demonstraties in Enschede, Groningen, Wageningen, Tilburg, Leiden, Rotterdam, Delft, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

2 uur geleden
Begonnen met sloop van dak portiekflat aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Aan de Tarwekamp in Den Haag is begonnen met de sloop van het dak van een door de explosies zwaar beschadigd deel van de portiekflat. Het gaat om de woningen die pal naast de ingestorte huizen staan. Een hijskraan met grijper haalt de delen van het dak naar beneden, ziet een verslaggeefster ter plaatse.

3 uur geleden
Friesland in beroep tegen uitbreiding gaswinning bij Warga

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland en Wetterskip Fryslân gaan in beroep tegen het besluit om de gaswinning bij de dorpen Warga en Wartena te verlengen en uit te breiden. Vorige maand besloot minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei dat gasbedrijf Vermilion tot 2041 mag boren naar gas.

3 uur geleden
In een week bijna 7500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorige week bijna 7500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, meldt het Openbaar Ministerie. Het is een van de grotere weekopbrengsten van dit jaar.

3 uur geleden
Nobel wil praten met Tata Steel en inspectie over oversterfte

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) wil in gesprek met Tata Steel en de Arbeidsinspectie over het bericht dat werknemers van de staalfabriek veel vaker tijdens hun werkende leven overlijden dan gemiddeld. De bewindsman temperde tijdens het wekelijkse vragenuur wel de verwachtingen van een bezorgde Tweede Kamer. De gezondheid van werknemers is in eerste instantie aan Tata Steel zelf. Wel wil hij de inspectie vragen "of zij hier kritisch naar willen kijken".

3 uur geleden