Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisatie slavernijverleden: excuses op acht plekken passend

Organisatie slavernijverleden: excuses op acht plekken passend

AMSTERDAM (ANP) - "Het is passend dat het Nederlandse kabinet juist in de landen waar mensen tot slaaf gemaakt werden excuses maakt", zegt bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Ingewijden meldden vrijdag dat acht leden van het kabinet op 19 december excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat gebeurt op verschillende plekken in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland.

Het NiNsee hoopt nog steeds dat koning Willem-Alexander ook excuses maakt, maar het feit dat er op meerdere plekken excuses komen maakt dit volgens Nooitmeer wel lastig. Volgens de bestuursvoorzitter kan hierdoor discussie ontstaan over waarom voor een specifieke plek wordt gekozen. "Het leed dat is aangedaan kent geen gradaties. Het is niet vast te stellen waar het erger was", zegt Nooitmeer. Volgens de voorzitter zou het hierdoor lastig zijn om de excuses overal gelijkwaardig te maken.

Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, hoopt ook nog steeds dat de koning excuses maakt voor het Nederlandse slavernijverleden. Baldewsingh sprak deze wens eerder uit. Maar verder reageert de regeringscommissaris pas op de berichten dat het kabinet in december excuses wil gaan maken als de details hiervan officieel naar buiten zijn gebracht.

Dat laat zijn woordvoerder vrijdag desgevraagd weten. Baldewsingh stelde eerder in het radioprogramma Met het oog op morgen dat een collectief sorry van Nederland alleen écht zin heeft als koning Willem-Alexander dit zegt.

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

2 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

2 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

3 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

6 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

6 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

10 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

11 uur geleden